Zavarte si s nami netradičné suroviny.unsplash
StoryEditor

Neuveríte, čo všetko sa dá zavárať: Zabudnite na kompót a uhorky, pripravte si netradičné suroviny

11.08.2022, 12:00
Recepty a tipy

Určite si pamätáte, ako ste kedysi s babičkou počas letnej sezóny zavárali uhorky, červenú repu alebo kompóty. V súčasnosti sa táto tradícia vracia späť do módy, no aj s novým dychom. Zavarte si spolu s nami netradičné suroviny, ktoré počas zimy ocení celá rodina.

Zavárať nemusíte vždy len uhorky, repu či marhule. Pre niekoho znamená zaváranie spôsob, ako si vytvoriť vo vlastnej kuchyni zásoby dobrôt na zimu, pre iných predstavuje možnosť kulinársky sa vyžiť. Recepty na bežné zaváraniny určite poznáte, a preto sme si pre vás pripravili niekoľko zaujímavých, no menej tradičných kombinácii. 

Nakladaný syr

Budete potrebovať:

500 g balkánskeho alebo feta syru

1 ks červenej čili papričky

20 ks zelených olív

1 ks cibule

1 strúčik cesnaku

provensálske korenie

celé čierne korenie

extra panenský olivový olej na zaliatie

 

Postup: Syr nakrájajte na väčšie kocky, to isté spravte aj s olivami, cibuľou a čili papričkou. Všetky nakrájané ingrediencie zmiešajte v miske, pridajte k nim prelisovaný cesnak a korenie. Zmes dôkladne premiešajte, nasypte ju do zaváraninových nádob a zalejte olivovým olejom až do vrchu. Nádoby dobre uzatvorte a nechajte ich odpočívať v chladničke minimálne na 2 – 3 dni.

 

Čili papričky s bylinkami

Budete potrebovať:

500 g čili papričiek 

4 ks vetvičky rozmarínu

8 ks vetvičky tymianu

Zálievka:

500 ml vody

120 ml jablčného octu

3 PL krupicového cukru

1 ČL soli

4 ks klinčeky

10 ks celého čierneho korenia

6 ks nového korenia

 

Postup: Čili papričky nakrájajte na kolieska a väčšinu semienok odstráňte. Do zaváraninových pohárov ich ukladajte tak, aby ste striedali čili s vetvičkami rozmarínu a tymianu. Všetky suroviny na zálievku vložte do hrnca, priveďte do varu a pár minút povarte. Horúcim nálevom zalejte papričky až do vrchu. Uzavrite ich, nechajte vychladnúť a uchovajte v chlade niekoľko hodín.

image

Zavarte si čili papričky.

unsplash

 

Nakladaná červená cibuľa

Budete potrebovať:

4 ks červenej cibule 

8 ks vetvičky tymianu

Zálievka:

500 ml vody

200 ml jablčného octu

3 PL krupicového cukru

1/2 ČL soli

10 ks celého čierneho korenia

10 ks nového korenia

 

Postup: Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké kolieska. Do pohárov cibuľu naskladajte tak, aby ste ju vždy prekladali aj vetvičkami tymianu. Suroviny na yálievku dajte do hrnca, priveďte do varu a krátko povarte. Ešte horúcim nálevom zalejte cibuľu tak, aby bola ponorená. Uzavrite viečkom a po vychladnutí uložte do chladničky na niekoľko hodín.

 

Karamelizované paradajky v olivovom oleji

Budete potrebovať:

750 g cherry paradajok

olivový olej

4 vetvičky tymianu

2 PL trstinového cukru

3 strúčiky cesnaku

soľ

mleté čierne korenie

 

Postup: Paradajky nakrájajte na polovice a rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte, pridajte dve vetvičky tymianu a zasypte cukrom. Plech vložte do predhriatej rúry a pečte pri 160 ° C približne dve hodiny. Cesnak ošúpte a pokrájajte na malé plátky. Do pohárov naskladajte paradajky tak, aby ste ich vždy prekladali s cesnakom a zvyšnými vetvičkami tymianu. Napokon ich zalejte olivovým olejom, uzavrite a uchovajte v chlade niekoľko hodín.

image

Zavárané paradajky v olivovom oleji chutia výborne.

unsplash

 

Nakladaná cuketa s kôprom

Budete potrebovať:

10 ks malých cukiet

za hrsť kôpru

soľ

Zálievka:

1000 ml vody

200 ml jablčného octu

200 g krupicového cukru

2 PL horčicového semienka

2 ČL soli

 

Postup: Cukety umyte a pomocou škrabky na zemiaky nastrúhajte na tenké plátky. Dajte ich do sitka, osoľte, rukami premiešajte a nechajte hodinu postáť. Medzitým si pripravte zálievku. Do hrnca vložte všetky suroviny, priveďte do varu a krátko povarte, aby sa  cukor rozpustil. Do pohárov skladajte cuketu tak, aby ste ju prekladali vetvičkami kôpru. Zalejte nálevom, uzavrite a odložte do chladničky na niekoľko hodín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. apríl 2024 14:24