Zavárať nemusíte vždy len uhorky, repu či marhule. Pre niekoho znamená zaváranie spôsob, ako si vytvoriť vo vlastnej kuchyni zásoby dobrôt na zimu, pre iných predstavuje možnosť kulinársky sa vyžiť. Recepty na bežné zaváraniny určite poznáte, a preto sme si pre vás pripravili niekoľko zaujímavých, no menej tradičných kombinácii.
Nakladaný syr
Budete potrebovať:
500 g balkánskeho alebo feta syru
1 ks červenej čili papričky
20 ks zelených olív
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
provensálske korenie
celé čierne korenie
extra panenský olivový olej na zaliatie
Postup: Syr nakrájajte na väčšie kocky, to isté spravte aj s olivami, cibuľou a čili papričkou. Všetky nakrájané ingrediencie zmiešajte v miske, pridajte k nim prelisovaný cesnak a korenie. Zmes dôkladne premiešajte, nasypte ju do zaváraninových nádob a zalejte olivovým olejom až do vrchu. Nádoby dobre uzatvorte a nechajte ich odpočívať v chladničke minimálne na 2 – 3 dni.
Čili papričky s bylinkami
Budete potrebovať:
500 g čili papričiek
4 ks vetvičky rozmarínu
8 ks vetvičky tymianu
Zálievka:
500 ml vody
120 ml jablčného octu
3 PL krupicového cukru
1 ČL soli
4 ks klinčeky
10 ks celého čierneho korenia
6 ks nového korenia
Postup: Čili papričky nakrájajte na kolieska a väčšinu semienok odstráňte. Do zaváraninových pohárov ich ukladajte tak, aby ste striedali čili s vetvičkami rozmarínu a tymianu. Všetky suroviny na zálievku vložte do hrnca, priveďte do varu a pár minút povarte. Horúcim nálevom zalejte papričky až do vrchu. Uzavrite ich, nechajte vychladnúť a uchovajte v chlade niekoľko hodín.
Nakladaná červená cibuľa
Budete potrebovať:
4 ks červenej cibule
8 ks vetvičky tymianu
Zálievka:
500 ml vody
200 ml jablčného octu
3 PL krupicového cukru
1/2 ČL soli
10 ks celého čierneho korenia
10 ks nového korenia
Postup: Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké kolieska. Do pohárov cibuľu naskladajte tak, aby ste ju vždy prekladali aj vetvičkami tymianu. Suroviny na yálievku dajte do hrnca, priveďte do varu a krátko povarte. Ešte horúcim nálevom zalejte cibuľu tak, aby bola ponorená. Uzavrite viečkom a po vychladnutí uložte do chladničky na niekoľko hodín.
Karamelizované paradajky v olivovom oleji
Budete potrebovať:
750 g cherry paradajok
olivový olej
4 vetvičky tymianu
2 PL trstinového cukru
3 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
Postup: Paradajky nakrájajte na polovice a rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte, pridajte dve vetvičky tymianu a zasypte cukrom. Plech vložte do predhriatej rúry a pečte pri 160 ° C približne dve hodiny. Cesnak ošúpte a pokrájajte na malé plátky. Do pohárov naskladajte paradajky tak, aby ste ich vždy prekladali s cesnakom a zvyšnými vetvičkami tymianu. Napokon ich zalejte olivovým olejom, uzavrite a uchovajte v chlade niekoľko hodín.
Nakladaná cuketa s kôprom
Budete potrebovať:
10 ks malých cukiet
za hrsť kôpru
soľ
Zálievka:
1000 ml vody
200 ml jablčného octu
200 g krupicového cukru
2 PL horčicového semienka
2 ČL soli
Postup: Cukety umyte a pomocou škrabky na zemiaky nastrúhajte na tenké plátky. Dajte ich do sitka, osoľte, rukami premiešajte a nechajte hodinu postáť. Medzitým si pripravte zálievku. Do hrnca vložte všetky suroviny, priveďte do varu a krátko povarte, aby sa cukor rozpustil. Do pohárov skladajte cuketu tak, aby ste ju prekladali vetvičkami kôpru. Zalejte nálevom, uzavrite a odložte do chladničky na niekoľko hodín.