Ak máte radi tradičné jednohubky s chutnou pomazánkou, pravdepodobne nimi neohrdne ani nečakaná návšteva. Či už je to pomazánka s avokádom, hubami alebo cuketou a nivou. Každá z nich je jednoduchá a rýchla na prípravu, takže ju stihnete spraviť za každých okolností.
Fazuľová pomazánka
Budete potrebovať:
1 konzerva bielej fazule v slanom náleve
140 g masla
60 g mäkkého syra
1 PL horčice
soľ
pažítka
Postup: Túto pomazánku môžete vyrobiť aj zo suchej fazule, ktorú stačí uvariť domäkka, no príprava bude trvať o čosi dlhšie. Ak sa ponáhľate a návšteva je už takmer za dverami, fazuľu z konzervy sceďte, pridajte do nej maslo, syr, nadrobno nakrájanú cibuľu a všetko spolu rozmixujte. Na záver dochuťte soľou a korením. Podávajte s bagetou alebo mini opečenými toastami.
Avokádová pomazánka
Budete potrebovať:
1 ks zrelého avokáda
1 ks šalotky
1 strúčik cesnaku
1 ks paradajky
citrónová šťava
soľ
biele mleté korenie
petržlenová vňať
Postup: Avokádo prekrojte po dĺžke, vyberte z neho kôstku a dužinu vydlabte pomocou lyžice. Napokon ju roztlačte vidličkou a pridajte do nej citrónovú šťavu, soľ a korenie. Do rozmiešanej zmesi pridajte nadrobno nakrájanú šalotku a paradajku, pretlačený cesnak. Všetko spolu zmiešajte a podávajte na pokrájanom rožku alebo chlebíku.
Hubová pomazánka s vajcom
Budete potrebovať:
3 vajcia uvarené na tvrdo
8 PL domácej majonézy
100 g zeleru
100 g šampiňónov
Postup: Vajcia uvarené na tvrdom postrúhajte na hrubom strúhadle. Nakrájané šampiňóny si orestujte na oleji. Vajcia jemne zmiešajte s najemno nastrúhaným zelerom, pridajte domácu majonézu a napokon aj orestované šampiňóny. Zmes napokon dochuťte soľou, korením a podávajte s opraženým toastom.
Netradičná nivová pomazánka
Budete potrebovať:
1 ks nivy
3 PL masla
1 ks taveného syru v črievku
pražené lieskovce
sušenė brusnice
soľ
čierne korenie
Postup: V miske zmiešajte nastrúhanú nivu, maslo, tavený syr, lieskovce a sušené brusnice. Zmes dochuťte soľou a korením. Ideálne bude, ak touto chutnou pomazánkou naplníte čerstvé pagáče alebo domáci chlebík.
Žltá cuketová pomazánka
Budete potrebovať:
1 ks cuketa
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnaku
½ bieleho jogurtu
olivový olej
soľ
korenie
kurkuma
čerstvý kôpor
Postup: Na olivovom oleji orestujte cibuľu. Cuketu nastrúhajte a pridajte k cibuli, zmes duste približne 7 minút. Pridajte kurkumu, cesnak, soľ a korenie. Keď pomazánka vychladne, vmiešajte do nej biely jogurt a podávajte na opražených rožkoch s čerstvým kôprom alebo bylinkami podľa chuti.
Bryndzová pomazánka trochu inak
Budete potrebovať:
125 g bryndze
1 ks cibuľa
1 ks mrkva
1/2 bieleho jogurtu
Soľ
korenie
sladká mletá červená paprika
bazalka
Postup: Mrkvu nastrúhajte a cibuľu pokrájajte nadrobno. Pridajte k nim roztlačenú bryndzu a jogurt. Dochuťte soľou, paprikou a korením. Podávajte na opečenom toaste s čerstvou bazalkou.