
Zeleninová polievka
Suroviny na 4 porcie:
·1 lyžica masla
·3 cibule
·3 zemiaky
·1 cuketa
·800 ml zeleninového vývaru
·500 g čerstvých zelených fazuliek
·soľ
·mleté čierne korenie
·1 lyžička rímskej rasce
Dokončenie:
·smotana na šľahanie na zjemnenie
·olivový olej na pokvapkanie
·hrsť mätových lístkov
1. Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista, potom pridáme olúpané a na kocky nakrájané zemiaky a cuketu. Spoločne restujeme asi 10 minút, prilejeme vývar a varíme do zmäknutia.
2. Medzitým umyjeme fazuľky, zrežeme obidva konce, nakrájame ich na 3 cm kúsky a varíme ich v osolenej vode asi 6 minút. Polovicu uvarených fazuliek pridáme do polievky, okoreníme ich a rozmixujeme dohladka. Polievku nakoniec zjemníme smotanou, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme zvyšok varených fazuliek a pre zvýraznenie chuti môžeme pridať lístky mäty.
Fazuľky na kyslo
Suroviny na 4 porcie:
· 50 g masla
· 20 g hladkej múky
· 150 ml mlieka
· 100 ml smotany na šľahanie
· soľ podľa chuti
· mleté čierne korenie podľa chuti
· krupicový cukor podľa chuti
· ocot podľa chuti
· 600 g uvarených zelených fazuliek
· 4 stonky kôpru
1. Maslo rozohrejeme, prisypeme hladkú múku, dobre rozmiešame a restujeme asi 2 minúty. Potom ho zalejeme vriacim mliekom a na miernom ohni varíme asi 15 minút. Potom prilejeme smotanu, varíme ďalších 5 minút a nakoniec dochutíme soľou, korením, cukrom a octom.
2. Fazuľky vmiešame do omáčky, posypeme nasekaným kôprom a necháme prehriať. Fazuľky môžeme podávať napríklad s varenými zemiakmi a s vajcami uvarenými natvrdo.
Grilovaný syr halloumi s fazuľkami na cesnaku
Suroviny na 4 porcie:
· 2 kusy syra halloumi
· zmes korenia na grilovaný syr
· 3 lyžice olivového oleja
· 2 strúčiky cesnaku
· 1 červená cibuľa
· 500 g mrazených zelených fazuliek
· soľ podľa chuti
· mleté čierne korenie
1. Syr nakrájame na plátky a osušíme pomocou papierovej utierky. Potom ho bohato posypeme korením a opečieme ho z oboch strán dozlatista na lyžici olivového oleja.
2. Po upečení ho dáme stranou, prilejeme zvyšný olej s plátkami cesnaku a nakrájanou cibuľkou. Necháme chvíľu restovať, potom prisypeme fazuľky, osolíme a necháme prehriať. Dochutíme soľou a korením a podávame. Pred podávaním môžeme pridať ešte napríklad avokádové guacamole.