Zelené fazuľky sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov.Dreamstime
StoryEditor

Zelená fazuľka v hlavnej úlohe: Jedia ju v každom americkom filme, pripravte si ju aj vy v troch delikatesách

07.07.2022, 12:00
Recepty a tipy

Táto zeleninka je práve teraz čerstvá na trhu a narástla aj v našich záhradkách. Bola by škoda poriadne si ju nevychutnať.

Zeleninová polievka

Suroviny na 4 porcie:

·1 lyžica masla

·3 cibule

·3 zemiaky

·1 cuketa

·800 ml zeleninového vývaru

·500 g čerstvých zelených fazuliek

·soľ

·mleté čierne korenie

·1 lyžička rímskej rasce

Dokončenie:

·smotana na šľahanie na zjemnenie

·olivový olej na pokvapkanie

·hrsť mätových lístkov

1. Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista, potom pridáme olúpané a na kocky nakrájané zemiaky a cuketu. Spoločne restujeme asi 10 minút, prilejeme vývar a varíme do zmäknutia.

2. Medzitým umyjeme fazuľky, zrežeme obidva konce, nakrájame ich na 3 cm kúsky a varíme ich v osolenej vode asi 6 minút. Polovicu uvarených fazuliek pridáme do polievky, okoreníme ich a rozmixujeme dohladka. Polievku nakoniec zjemníme smotanou, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme zvyšok varených fazuliek a pre zvýraznenie chuti môžeme pridať lístky mäty.

Fazuľky na kyslo

Suroviny na 4 porcie:

· 50 g masla

· 20 g hladkej múky

· 150 ml mlieka

· 100 ml smotany na šľahanie

· soľ podľa chuti

· mleté čierne korenie podľa chuti

· krupicový cukor podľa chuti

· ocot podľa chuti

· 600 g uvarených zelených fazuliek

· 4 stonky kôpru

1. Maslo rozohrejeme, prisypeme hladkú múku, dobre rozmiešame a restujeme asi 2 minúty. Potom ho zalejeme vriacim mliekom a na miernom ohni varíme asi 15 minút. Potom prilejeme smotanu, varíme ďalších 5 minút a nakoniec dochutíme soľou, korením, cukrom a octom.

2. Fazuľky vmiešame do omáčky, posypeme nasekaným kôprom a necháme prehriať. Fazuľky môžeme podávať napríklad s varenými zemiakmi a s vajcami uvarenými natvrdo.

Grilovaný syr halloumi s fazuľkami na cesnaku

Suroviny na 4 porcie:

· 2 kusy syra halloumi

· zmes korenia na grilovaný syr

· 3 lyžice olivového oleja

· 2 strúčiky cesnaku

· 1 červená cibuľa

· 500 g mrazených zelených fazuliek

· soľ podľa chuti

· mleté čierne korenie

1. Syr nakrájame na plátky a osušíme pomocou papierovej utierky. Potom ho bohato posypeme korením a opečieme ho z oboch strán dozlatista na lyžici olivového oleja.

2. Po upečení ho dáme stranou, prilejeme zvyšný olej s plátkami cesnaku a nakrájanou cibuľkou. Necháme chvíľu restovať, potom prisypeme fazuľky, osolíme a necháme prehriať. Dochutíme soľou a korením a podávame. Pred podávaním môžeme pridať ešte napríklad avokádové guacamole.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:23