Dukátové buchtičky si dokážete pripraviť aj inak, a to vďaka omáčke.Dreamstime
StoryEditor

Dukátové buchtičky trikrát inak. Takto ste ich ešte nejedli!

12.06.2022, 12:00
Recepty a tipy

Jedlo nášho detstva, ktoré skvelo osladí ktorýkoľvek deň v týždni. Doprajte si ho aj s netradičnými omáčkami.

So slivkovou omáčkou

Suroviny na 8 porcií:

Cesto:

  • 50 g masla
  • 250 g hladkej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 20 g droždia
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce
  • soľ

Slivková omáčka:

  • 300 g sliviek
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice vanilkového pudingu
  • 200 ml vody

Postup:

1. Z droždia, lyžičky cukru a polovice vlažného mlieka pripravíme kvások. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a vajcom. Pridáme múku, štipku soli, kvások a zvyšné vlažné mlieko. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste 30 minút kysnúť.

2. Vykysnuté cesto nakrájame na malé kúsky, z nich vyvaľkáme guľôčky, ktoré naskladáme na plech a necháme znovu vykysnúť asi 15 minút. V elektrickej rúre pečieme na 200 °C asi 20 minút.

3. Po čiastočnom vychladnutí rozdelíme na jednotlivé porcie, narovnáme ich do misiek a prelejeme teplou slivkovou omáčkou.

4. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na štvrtinky. Dáme ich do hrnca, pridáme med a zalejeme polovicou vody. Necháme na miernom ohni povariť domäkka a potom pridáme vanilkový puding, ktorý sme rozmiešali vo zvyšnej vode. Za stáleho miešania povaríme asi 2 minúty a horúcou omáčkou prelievame buchtičky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. január 2025 16:33