So slivkovou omáčkou
Suroviny na 8 porcií:
Cesto:
- 50 g masla
- 250 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 20 g droždia
- 100 ml mlieka
- 1 vajce
- soľ
Slivková omáčka:
- 300 g sliviek
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice vanilkového pudingu
- 200 ml vody
Postup:
1. Z droždia, lyžičky cukru a polovice vlažného mlieka pripravíme kvások. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a vajcom. Pridáme múku, štipku soli, kvások a zvyšné vlažné mlieko. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste 30 minút kysnúť.
2. Vykysnuté cesto nakrájame na malé kúsky, z nich vyvaľkáme guľôčky, ktoré naskladáme na plech a necháme znovu vykysnúť asi 15 minút. V elektrickej rúre pečieme na 200 °C asi 20 minút.
3. Po čiastočnom vychladnutí rozdelíme na jednotlivé porcie, narovnáme ich do misiek a prelejeme teplou slivkovou omáčkou.
4. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na štvrtinky. Dáme ich do hrnca, pridáme med a zalejeme polovicou vody. Necháme na miernom ohni povariť domäkka a potom pridáme vanilkový puding, ktorý sme rozmiešali vo zvyšnej vode. Za stáleho miešania povaríme asi 2 minúty a horúcou omáčkou prelievame buchtičky.