S marhuľovým pyré
Suroviny na 8 porcií:
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 30 g droždia
- 50 g práškového cukru
- 200 ml mlieka
- 1 vajce
- štipka soli
- 50 g masla
- 50 g masla na vymastenie plechu a potretie buchtičiek
Na pyré:
- 600 g marhúľ
- 80 g krupicového cukru
- 100 ml vody
- 1 lyžica vanilkového pudingového prášku
- práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Do misy dáme preosiatu múku, uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zalejeme malým množstvom vlažného mlieka. Necháme asi 15 minút kysnúť, pridáme zvyšné vlažné mlieko, cukor, vajce, soľ, rozohriate maslo a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.
2. Vykysnuté cesto nakrájame na malé kúsky a vytvoríme guľôčky, ktoré vyskladáme do vymasteného pekáča. Každú potrieme rozpusteným maslom, necháme 10 minút kysnúť a pečieme na 180 °C asi 20 minút. Upečené buchtičky necháme mierne vychladnúť v pekáči a potom vyklopíme, oddelíme ich od seba a uchováme v teple.
3. Marhule sparíme, olúpeme, vykôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. Dáme ich do hrnca, pridáme cukor a 50 ml vody, varíme do zmäknutia. Prilejeme pudingový prášok rozmiešaný v 50 ml vody a povaríme 2 minúty. Pyré rozlejeme na taniere, pridáme buchtičky a pocukrujeme.