Dukátové buchtičky si dokážete pripraviť aj inak, a to vďaka omáčke.Dreamstime
StoryEditor

Dukátové buchtičky trikrát inak. Takto ste ich ešte nejedli!

12.06.2022, 12:00
Recepty a tipy

Jedlo nášho detstva, ktoré skvelo osladí ktorýkoľvek deň v týždni. Doprajte si ho aj s netradičnými omáčkami.

S marhuľovým pyré

Suroviny na 8 porcií:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 30 g droždia
  • 50 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 50 g masla
  • 50 g masla na vymastenie plechu a potretie buchtičiek

Na pyré:

  • 600 g marhúľ
  • 80 g krupicového cukru
  • 100 ml vody
  • 1 lyžica vanilkového pudingového prášku
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Do misy dáme preosiatu múku, uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zalejeme malým množstvom vlažného mlieka. Necháme asi 15 minút kysnúť, pridáme zvyšné vlažné mlieko, cukor, vajce, soľ, rozohriate maslo a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.

2. Vykysnuté cesto nakrájame na malé kúsky a vytvoríme guľôčky, ktoré vyskladáme do vymasteného pekáča. Každú potrieme rozpusteným maslom, necháme 10 minút kysnúť a pečieme na 180 °C asi 20 minút. Upečené buchtičky necháme mierne vychladnúť v pekáči a potom vyklopíme, oddelíme ich od seba a uchováme v teple.

3. Marhule sparíme, olúpeme, vykôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. Dáme ich do hrnca, pridáme cukor a 50 ml vody, varíme do zmäknutia. Prilejeme pudingový prášok rozmiešaný v 50 ml vody a povaríme 2 minúty. Pyré rozlejeme na taniere, pridáme buchtičky a pocukrujeme.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. január 2025 13:05