Dukátové buchtičky si dokážete pripraviť aj inak, a to vďaka omáčke.Dreamstime
StoryEditor

Dukátové buchtičky trikrát inak. Takto ste ich ešte nejedli!

12.06.2022, 12:00
Recepty a tipy

Jedlo nášho detstva, ktoré skvelo osladí ktorýkoľvek deň v týždni. Doprajte si ho aj s netradičnými omáčkami.

Fígeľ je v tom, že si pripravíte na dukátové buchtičky rozdielne omáčky. Budú však chutiť stále skvele!

S vínovou omáčkou šodó

Suroviny na 4 porcie:

Buchtičky:

  • 20 g droždia
  • 100 g práškového cukru
  • 200 – 250 ml mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • soľ
  • 2 vajcia
  • kôra z 1/2 biopomaranča
  • asi 100 g masla

Šodó:

  • 200 ml bieleho vína
  • 8 žĺtkov
  • 8 lyžíc práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

1. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme lyžičku cukru a miešame, kým sa droždie nerozpustí. Pridáme polovicu vlažného mlieka, 2 lyžice múky a vymiešame kvások, ktorý necháme v teple vykysnúť.

2. Do veľkej misy nasypeme múku preosiatu so štipkou soli. Pridáme vajcia, vykysnutý kvások, pomarančovú kôru, zvyšok cukru i vlažného mlieka. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Poprášime ho múkou a necháme vykysnúť.

3. Vykysnuté cesto nakrájame na kúsky a vytvarujeme z nich malé buchtičky. V pekáči rozpustíme maslo – buchtičky v ňom postupne zo všetkých strán obaľujeme a rovnáme tesne vedľa seba. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista (asi 25 minút).

4. Sklenenú alebo kovovú misu dáme do horúceho vodného kúpeľa. Do misy vlejeme víno, pridáme žĺtky, práškový i vanilkový cukor a zmes šľaháme do zhustnutia. Upečené buchtičky rozdelíme na taniere a prelejeme vínovým šodó.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 12:05