Fígeľ je v tom, že si pripravíte na dukátové buchtičky rozdielne omáčky. Budú však chutiť stále skvele!
S vínovou omáčkou šodó
Suroviny na 4 porcie:
Buchtičky:
- 20 g droždia
- 100 g práškového cukru
- 200 – 250 ml mlieka
- 500 g hladkej múky
- soľ
- 2 vajcia
- kôra z 1/2 biopomaranča
- asi 100 g masla
Šodó:
- 200 ml bieleho vína
- 8 žĺtkov
- 8 lyžíc práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
1. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme lyžičku cukru a miešame, kým sa droždie nerozpustí. Pridáme polovicu vlažného mlieka, 2 lyžice múky a vymiešame kvások, ktorý necháme v teple vykysnúť.
2. Do veľkej misy nasypeme múku preosiatu so štipkou soli. Pridáme vajcia, vykysnutý kvások, pomarančovú kôru, zvyšok cukru i vlažného mlieka. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Poprášime ho múkou a necháme vykysnúť.
3. Vykysnuté cesto nakrájame na kúsky a vytvarujeme z nich malé buchtičky. V pekáči rozpustíme maslo – buchtičky v ňom postupne zo všetkých strán obaľujeme a rovnáme tesne vedľa seba. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista (asi 25 minút).
4. Sklenenú alebo kovovú misu dáme do horúceho vodného kúpeľa. Do misy vlejeme víno, pridáme žĺtky, práškový i vanilkový cukor a zmes šľaháme do zhustnutia. Upečené buchtičky rozdelíme na taniere a prelejeme vínovým šodó.