Tortilly môžete naplniť vždy inak a získajú celkom nový rozmer chutí.Dreamstime
StoryEditor

Pripravte si tortillové placky 3x inak. S hovädzím, kuracím, ale aj vo vegánskej verzii chutia skvele

09.06.2022, 15:00
Recepty a tipy

Ak vám práve chýba nápad, čo si dať na obed či večeru, máme pre vás skvelú inšpiráciu. Tortillové placky kúpite v každom supermarkete, a tak stačí prichystať plnku.

Obľúbené tortilly môžete pripraviť na množstvo spôsobov. S rôznymi druhmi mäsa, ale pokojne aj vo vegetariánskej verzii. Skúste tieto tri jednoduché spôsoby, ktoré máte pripravené rýchlo, ale chutia vždy inak.

Hovädzia tortilla s hranolčekmi

Suroviny na 4 porcie:

  • 600 g hovädzieho pleca alebo močingu
  • 1 cibuľa
  • 20 g bravčovej masti
  • 2 červené papričky čili

Marináda:

  • 1lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička celého čierneho korenia
  • 1 lyžica údenej papriky
  • 1 bobkový list
  • ½ lyžice soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • 2 ružové grapefruity
  • 1 limeta

Dokončenie:

  • 400 g mrazených hranolčekov
  • slnečnicový olej
  • 4 tortilly
  • 1 listový šalát
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • 1 lyžica nasekaného koriandra
image

Pripravte si chutné tortilly.

Dreamstime

Postup:

1. Najprv pripravíme marinádu. Všetko korenie dáme spolu s olúpaným cesnakom do mixéra a krátko premixujeme. Keď je cesnak rozmixovaný, pridáme olivový olej spolu s cibuľou a rozmixujeme na hrubú pastu. Na záver pridáme vínny ocot, šťavu z grapefruitu a limety a rozmixujeme dohladka.

2. Hovädzie mäso nakrájame na kocky veľké asi 5 cm, dáme ich do uzatvárateľnej nádoby, zalejeme ich pripravenou marinádou a dobre premiešame. Necháme marinovať ideálne cez noc.

3. Potom mäso vyberieme z chladu, necháme odstáť, aby malo izbovú teplotu. Kúsky mäsa aj s marinádou vložíme do hrnca, pridáme cibuľu nakrájanú na rezance, masť a najemno nakrájanú papričku čili. Priklopíme pokrievkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 150 °C asi 180 minút. Keď je mäso mäkké, natrháme ho dvoma vidličkami a prelejeme ho vypečenou šťavou. Udržujeme v teple.

4. Hranolčeky rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme trochou oleja a pečieme pri 200 °C asi 10 – 15 minút dozlatista.

5. Smotanu premiešame s prelisovaným cesnakom, so soľou a s koriandrom. Tortilly prehrejeme v panvici nasucho, potrieme ich ochutenou kyslou smotanou a naplníme ich listami šalátu, trhaným hovädzím mäsom a hranolčekmi. Ihneď podávame.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 07:29