Obľúbené tortilly môžete pripraviť na množstvo spôsobov. S rôznymi druhmi mäsa, ale pokojne aj vo vegetariánskej verzii. Skúste tieto tri jednoduché spôsoby, ktoré máte pripravené rýchlo, ale chutia vždy inak.
Hovädzia tortilla s hranolčekmi
Suroviny na 4 porcie:
- 600 g hovädzieho pleca alebo močingu
- 1 cibuľa
- 20 g bravčovej masti
- 2 červené papričky čili
Marináda:
- 1lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- 1 lyžička celého čierneho korenia
- 1 lyžica údenej papriky
- 1 bobkový list
- ½ lyžice soli
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 2 ružové grapefruity
- 1 limeta
Dokončenie:
- 400 g mrazených hranolčekov
- slnečnicový olej
- 4 tortilly
- 1 listový šalát
- 200 g kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- 1 lyžica nasekaného koriandra
Postup:
1. Najprv pripravíme marinádu. Všetko korenie dáme spolu s olúpaným cesnakom do mixéra a krátko premixujeme. Keď je cesnak rozmixovaný, pridáme olivový olej spolu s cibuľou a rozmixujeme na hrubú pastu. Na záver pridáme vínny ocot, šťavu z grapefruitu a limety a rozmixujeme dohladka.
2. Hovädzie mäso nakrájame na kocky veľké asi 5 cm, dáme ich do uzatvárateľnej nádoby, zalejeme ich pripravenou marinádou a dobre premiešame. Necháme marinovať ideálne cez noc.
3. Potom mäso vyberieme z chladu, necháme odstáť, aby malo izbovú teplotu. Kúsky mäsa aj s marinádou vložíme do hrnca, pridáme cibuľu nakrájanú na rezance, masť a najemno nakrájanú papričku čili. Priklopíme pokrievkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 150 °C asi 180 minút. Keď je mäso mäkké, natrháme ho dvoma vidličkami a prelejeme ho vypečenou šťavou. Udržujeme v teple.
4. Hranolčeky rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme trochou oleja a pečieme pri 200 °C asi 10 – 15 minút dozlatista.
5. Smotanu premiešame s prelisovaným cesnakom, so soľou a s koriandrom. Tortilly prehrejeme v panvici nasucho, potrieme ich ochutenou kyslou smotanou a naplníme ich listami šalátu, trhaným hovädzím mäsom a hranolčekmi. Ihneď podávame.