Grilovaná cuketa je jednoznačne jedno z najlepších letných jedál, no potenciál tejto zeleniny je oveľa väčší a bola by škoda ho naplno nevyužiť.
Cuketové hranolčeky
Cuketu nakrájajte na hranolky a poukladajte jednu vedľa druhej na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou papierového obrúska z nej odsajte prebytočnú vodu, zľahka ju osoľte a okoreňte, prípadne posypte kurkumou, ktorá jej dodá krásnu farbu. Cuketu následne pokvapkajte olejom. Tu buďte striedme a použite radšej olej v rozprašovači. Dosiahnete tým, že použijete oveľa menej oleja a tiež bude rovnomerne po celých hranolkách. Cukety pečte zhruba 20 minút na 180 stupňoch. Následne cukety posypte strúhaným parmezánom a zapekajte do zlatista ešte pár minút od oka. Takto pripravenú cuketu môžete jesť samostatne, ale tiež ako prílohu k rôznym jedlám. Verte, že si ani nespomeniete na klasické zemiakové hranolky.
Cuketový tatarák
Cuketu nastrúhajte na hrubšom strúhadle, osoľte a nechajte odstáť kým pustí vodu. Medzi tým si na rozohriatej panvici orestujte červenú cibuľku alebo šalotku. Pridajte pretlačený cesnak a cuketu, ktorú v rukách vopred vyžmýkajte. Všetko spolu restujte do mäkka. Dochuťte troškou soli, korenia, mletej rasce a tiež kečupom či horčicou, prípadne pokvapkajte sójovou omáčkou a citrónom. Všetky dochucovadlá pridávajte radšej v menších množstvách. Tatarák si najlepšie vychutnáte na chrumkavých hriankách alebo na čerstvom kváskovom chlebe.
Zapekaná cuketa
Cuketu rozkrojte na polovicu a vydlabte vnútro, ktoré nakrájate na malé kocky. Osoľte a nechajte chvíľku stáť, aby pustili vodu. Zatiaľ si na teflónovej panvici opečte na drobno nakrájaný tempeh. Po chvíli k nemu pridajte osušené kocky cukety a lúpané rajčiny. Spolu duste, kým nebude zmes hustá. Dochuťte soľou, korením, hnedým cukrom a čerstvými bylinkami – bazalkou, oreganom, prípadne petržlenovou vňaťou. Do osušených „lodiek“ dajte zmes, posypte ju syrom a dajte zapekať do rúry na 200 stupňov. Cukety sú hotové, keď budete cítiť, že vám rozvoniavajú, čo bude zhruba o 30 minút.
Cuketové tyčinky
Tieto tyčinky asi urobte rovno z dvojitej dávky, lebo vám garantujeme, že sa po nich len tak zapráši. 150 gramov cukety nastrúhajte na jemno, posoľte a ako v predošlých prípadoch, nechajte odstáť, aby pustila vodu. Medzitým si do misky pripravte 200 gramov špaldovej hladkej múky, 100 gramov mäkkého masla a polovicu prášku do pečiva. K týmto surovinám postupne pridajte cuketu, ktorú pomocou žmýkania zbavte vody. Tú však nevylievajte, môžete ju použiť v prípade, že bude cesto príliš husté. Pridajte soľ, korenie a niekoľko strúčikov pretlačeného cesnaku podľa chuti a tiež trošku rasce. Vypracujte cesto, ktoré v potravinovej fólii nechajte 30 minút odpočívať v chladničke. Následne cesto vyberte a na pomúčenej doske rozvaľkajte a krájajte tyčinky, alebo pomocou formičiek vykrajujte ľubovoľné tvary. Ukladajte na plech s papierom na pečenie. Každý kúsok potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte rascou, sezamom, alebo ľanovými semiačkami. Pečte zhruba 10 minút v rozohriatej rúre na 200 stupňoch.
Cuketu si môžete pripraviť na desiatky rôznych spôsobov. Rovnako ako na sladko je skvelá aj v sladkých koláčoch. Tie budú vďaka nej vláčne a nabité vitamínmi.