Avokádo obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, veľa draslíka a vlákniny. Pomáha k znižovaniu cholesterolu a má vysokú nutričnú hodnotu. V kuchyni má mnohostranné využitie a kombinovať sa dá takmer so všetkým.
Tento šalát je tak trochu netradičný a práve preto ním aj pred hosťami zažiarite! Ak milujete kombináciu sladko-slanej chuti, tak si toto jedlo určite obľúbite. Jedinečná kombinácia ovocia a zeleniny na tanieri. Nielenže dobre vyzerá, ale aj skvelo chutí.
Čas prípravy: 25 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
3 veľké pomaranče
4 PL olivového oleja
1 PL bieleho vinného octu
1 malý strúčik cesnaku
štipku mletej rímskej rasce
štipku soli
biele korenie
1 hlávku baby romano šalátu
1 malú šalotku alebo väčšiu jarnú cibuľku
2 avokáda
4 až 6 datlí
Postup:
Dva pomaranče olúpeme a pokrájame na malé kúsočky. Z tretieho pomaranča vyžmýkame šťavu, trošku si necháme do zálievky a zvyšok prešľaháme s olejom, octom, prelisovaným cesnakom a korením. Hlávku šalátu zbavíme vrchných listov, rozpolíme, vyrežeme tvrdý stred a nadrobno nakrájame. Šalotku ošúpeme, pokrájame na plátky a rozoberieme na malé kúsky. Šalát rozprestrieme na dno misky. V jednej miske zmiešame pomaranč so zálievkou, pridáme na kocky pokrájanú dužinu avokáda, premiešame a navrstvíme na šalát. Datle odkôstkujeme a pokrájame na prúžky. Ozdobíme cibuľovými krúžkami, kúskami datlí a podávame.
</p