Na 6 porcií vegánskeho šalátu potrebujeme:
500 g zemiakov, 2 ½ hrnčeka zeleniny (paprika, zeler, cibuľa a pod.), 1 hrnček kešu orieškov, 1/3 hrnčeka vody; 1 lyžica olivového oleja, 2 lyžice bieleho alebo jablčného octu, 1 lyžica dijónskej horčice, 1-2 lyžice javorového sirupu, 2 lyžice sušeného kôpru, ¼ lyžičky morskej soli, ¼ čierneho korenia, 3-4 strúčiky cesnaku a čerstvú vňať z petržlenu
Postup:
Kešu oriešky zalejeme horúcou vodou. Nádobu prikryjeme a necháme hodinu odpočívať. Medzitým vložíme zemiaky do hrnca, zaleje vlažnou vodou a privedieme k varu. Varíme ich, pokým nezmäknú. Potom vodu zlejeme a necháme ich vychladnúť.
Oriešky precedíme, vložíme do mixéru spolu s vodou, olivovým olejom, octom, horčicou, kôprom a koreninami. Prísady rozmixujeme dohladka. Zmes ochutnáme a dochutíme podľa potreby. Ak obľubujete ostré jedlá, môžete pridať trocha pálivej omáčky.
Zemiaky nakrájame na menšie kúsky. Tie zmiešame so zeleninou a celú zmes polejeme dresingom, ktorý sme si pripravili. Šalát ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame. Pre ešte lepší výsledok pripravte šalát 72 hodín pred podávaním.
Prajeme dobrú chuť.