Tipy na skladovanie ovocia a zeleniny, aby sa nám nekazili
- Zeleninu a ovocie umývame vždy až tesne pred použitím. Voda a vlhkosť totiž môžu spôsobiť rýchlejší rozvoj hniloby a plesní. Obzvlášť to platí pri plodoch, ktoré nemajú pevnú šupu alebo cez otvor pod stopkou voda môže zatiecť dovnútra plodu (brokolica, karfiol, bobuľové ovocie – čerešne, jahody, maliny…)
- Nezrelé plody nepatria do chladničky, v chlade sa totiž zastavuje proces dozrievania. Zrelé a prezreté ovocie však, naopak, chladnička môže na čas zachrániť a predĺžiť mu životnosť.
- Etylén je plyn, ktorý vylučujú dozrievajúce plody ovocia a zeleniny. Niektoré ich produkujú vo zvýšenej miere (jablká, avokáda, kivi, mangá, broskyne, hrušky, rajčiny, papriky...). Ak chceme dosiahnuť, aby nezrelé plody rýchlejšie dozreli, môžeme ich vložiť do papierového vrecúška, kde sa plyn bude hromadiť a spôsobí rýchlejšie dozretie plodu. Naopak, niektoré druhy ovocia a zeleniny sú na etylén citlivé (napr. špargľa, brokolica, uhorky, mrkva, baklažán, hrozno, listová zelenina, jablká, marhule, hrušky...) a skladovanie s tými, ktoré etylén produkujú vo zvýšenej miere, môže spôsobiť ich predčasné dozretie, prezretie alebo dokonca kvalitatívne zmeny. Neskladujte teda napr. jablká s banánmi.
- Kúpili ste marhule, broskyne, hrušky, mango či avokádo a po rozkrojení ste zistili, že plod je tvrdý a málo sladký? Môžete ho krátko povariť v cukrovom sirupe a potom servírovať ako kompót. Použiť sa dá aj v dusených alebo stir fry jedlách. Varením v cukrovom sirupe plod získa sladkosť a zmäkne, slaným pokrmom zas dodá nový chuťový rozmer.
- Dužina niektorých druhov ovocia a zeleniny po rozkrojení podľahne oxidácii. Dužina banánov, jabĺk, hrušiek, avokáda či baklažánov tak krátko po rozkrojení začne hnednúť. Hnednutiu zabránime buď tak, že dužinu potrieme citrónovou šťavou, alebo jablčným octom – kyseliny spomalia oxidáciu.