shutterstock.com
StoryEditor

Pripravte silvestrovské menu ako z michelinskej reštaurácie a zahviezdite!

30.12.2019, 09:20
Recepty a tipy
Ohúrte rodinu a svojich priateľov týmito silvestrovskými špecialitami. Nech vás posledný deň v roku len blahorečia.

Miniburgery s kečupom a majonézou
Príprava: 85 minút & pečenie: 15 minút

Potrebujeme na 8 porcií:
Na domáce žemle:
400 g hladkej múky
1 žĺtok
1 vajce
120 ml slnečnicového oleja
200 ml vlažného mlieka
70 g práškového cukru
40 g droždia
Na mäsové fašírky:
400 g hovädzieho mletého mäsa
4 PL strúhanky
1 PL mlieka
5 lístkov šalvie
korenie
soľ
olej na smaženie
Na dokončenie:
kečup
majonéza
8 plátkov syra gouda

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ofertazos Bucaramanga (@ofertazosbga),

Postup:
V hrnci ohrejeme mlieko tak, aby sme v ňom udržali prst. Pridáme cukor, rozdrobíme droždie a zamiešame. Necháme odstáť ideálne na teplom mieste, nie však na varnej doske. V mise premiešame múku, vajce a olej. Keď vzíde kvások, pridáme ho do misy a premiesime cesto. Kysnuté cesto by malo byť nadýchané, nemalo by sa lepiť na steny misy a pri stlačení by sa nemalo vracať do pôvodného tvaru.
Takto premiesené cesto poprášime múkou a dáme na hodinu kysnúť na teplé miesto alebo do mierne vyhriatej rúry (na cca 50 °C).
Medzitým pripravíme fašírky. Strúhanku v miske pokvapkáme mliekom, premiešame a necháme odstáť. Potom pridáme mäso, najemno nasekáme šalviu, osolíme, okoreníme. Dobre premiešame a vytvoríme osem malých fašírok.
Vykysnuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na osem dielov a vyvaľkáme z nich žemličky. Dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 15 minút v rúre rozohriatej na 200 °C (v teplovzdušnej rúre menej). Zatiaľ čo sa pečú žemličky, osmažíme fašírky.
Nakoniec žemličky rozrežeme a každú natrieme z jednej vnútornej strany majonézou, z druhej kečupom. Doprostred vložíme fašírku a na ňu plátok syra.

Náš tip: Namiesto fašírok môžeme vložiť do žemličiek aj minipárky a dochutiť ich horčicou.


Pečené jahňacie stehno s mätou
Príprava: 30 minút & pečenie: 90 minút

Potrebujeme na 10 porcií:
Na pečené stehno:
2 kg jahňacieho stehna
1 PL čerstvého rozmarínu
1 PL čerstvej mäty
1 PL čerstvej petržlenovej vňate
2 strúčiky cesnaku
150 ml olivového oleja
soľ
korenie
Na mätové pesto:
3 PL mletých mandlí
2 PL strúhaného parmezánu
2 PL olivového oleja
2 hrsti čerstvých mätových listov
1 malý strúčik cesnaku
soľ na dochutenie
Ešte budeme potrebovať:
celozrnný toastový chlieb

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marcela Kubusova Danihelová (@danihelovamarcela),

Postup:
Mäso zbavíme tuku a šliach, osolíme a okoreníme. Bylinky nasekáme najemno, prelisujeme cesnak a všetko zmiešame spolu s olivovým olejom. Marinádou potrieme celé stehno. Potom ho ešte raz osolíme a okoreníme. Mäso oviažeme kuchynskou niťou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 °C. Bude sa piecť asi 90 minút. Povrázok odstránime až asi pätnásť minút po tom, čo stehno vytiahneme z rúry. Hotové stehno krájame na plátky.
Medzitým, ako sa stehno pečie, pripravíme si mätové pesto. Lístky mäty umyjeme a necháme chvíľku osušiť. Polovicu lístkov roztlačíme v mažiari spolu s polovicou mandlí a s trochou soli. Po chvíli pridáme zvyšnú mätu aj zvyšné mandle. Znovu roztlačíme. Do zmesi prisypeme parmezán a prelisujeme cesnak. Nakoniec pridáme olej a dôkladne premiešame.
Na panvici alebo na grile mierne opečieme toastový chlieb. Potrieme ho mätovým pestom a uložíme naň plátky jahňacieho stehna. Podávame ako sendviče.

Vianočné lízanky s bielou čokoládou a malinami
Príprava: 35 minút & pečenie: 35 minút + chladenie

Potrebujeme na 12 porcií:
Na spodné žlté cesto:
2 vajcia
100 g cukru krupica
1 vrecko vanilkového cukru
250 ml bieleho jogurtu
50 ml oleja
260 g polohrubej múky
1,5 ČL prášku do pečiva
Tuk na vymastenie formy
Na biele cesto:
190 g bielej čokolády
120 g masla
3 vajcia
5 žĺtkov
90 g cukru
3 PL smotany na šľahanie
110 g hladkej múky
200 g nakrájaných malín
Ešte budeme potrebovať:
20 g želatíny
Jedlé zlaté trblietky
12 tyčiniek na lízanky

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sweet Cakes And Cookies (@sweetcakesandcookies),

Postup:
Najskôr pripravíme spodné žlté cesto. Vajcia vyšľaháme s oboma cukrami do tuhej peny. Potom pomaly pridávame jogurt a olej. Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a kraje vymastíme tukom. Cesto nalejeme do formy a pečieme asi 20 minút. Povrch cesta by mal len mierne zozlatnúť. Cesto vyskúšame špajdľou. Ak sa na ňu lepí len trochu, je čas naliať druhé cesto.
Na cesto z bielej čokolády najskôr vo vodnom kúpeli rozpustíme nalámanú bielu čokoládu s pokrájaným maslom. Zmes strážime, aby sa neohrievala príliš dlho, potom by sa tuk oddelil od čokolády. V robote vyšľaháme vajcia s cukrom. Medzitým pokrájame maliny. Do vzniknutej peny prilievame čokoládovú zmes, smotanu a nakoniec postupne zašľaháme múku. Úplne na záver prisypeme maliny a s nimi zmes len zľahka premiešame vareškou. Rúru zohrejeme na 200 °C a cesto nalejeme na prvý korpus. Pečieme asi 10 – 15 minút. Kontrolujeme hlavne stred, hneď ako začne praskať, korpus je hotový. Necháme ho vychladnúť.
Koláčik ozdobíme malinovou želatínou. Na jej prípravu použijeme šťavu z malín. Budeme jej potrebovať 150 ml, prípadne ju zriedime vodou. Pridáme želatínu pripravenú podľa návodu na obale. Želatínovú zmes hneď vylejeme na tortu, ktorú sme ešte nechali v tortovej forme. Koláč dáme stuhnúť do chladničky, asi po polhodine ešte na želatínu nasypeme zlaté trblietky. Necháme odležať aspoň dve hodiny, najlepšie do ďalšieho dňa, v chladničke.
Pred podávaním odstránime tortovú obruč, koláč nakrájame na 12 dielov a guľaté okraje zarovnáme nožom, aby vznikli úhľadné trojuholníky. Na záver do každého trojuholníka vsunieme tyčinku.

Náš tip: Ak nemáte žiarivo žlté vajíčka, ktoré dostatočne zafarbia spodný korpus, pridajte trochu žltého potravinárskeho farbiva.


Pečená šunka s korením
Príprava: 30 minút & varenie: 60 minút & pečenie: 30 minút

Potrebujeme na 6 – 7 porcií:
1,5 kg bravčovej šunky vcelku (alebo burgundskej šunky)
250 g medu
2 PL marhuľového džemu
80 g hrubozrnnej horčice
40 g trstinového cukru
20 klinčekov
šťavu z polovice pomaranča

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Meredith Laurence (@bluejeanchef),

Postup:
Šunku varíme zakrytú na pare zhruba hodinu. Potom ju na povrchu narežeme na kosoštvorce a do zárezov zapichneme klinčeky. Ak má kúpená šunka tukové krytie, môžeme ho odstrániť pred pečením odstrániť. Dosiahneme tak diétnejšiu verziu pečenej šunky.
V miske zmiešame med s horčicou, cukrom, džemom a šťavou z pomaranča.
Šunku dáme do pekáča a potrieme ju štvrtinou zmesi. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 170 °C. Trochu podlejeme teplou vodou. Pečieme asi ďalšiu polhodinu, počas ktorej postupne nalievame pripravenú zmes na šunku. Ak je to potrebné, podlievame ju teplou vodou. Šunka je hotová, keď má tmavozlatú kôrku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 22:20