Príprava: 45 minút
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
100 g hladkej múky
1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
250 g masla
2 kyslé smotany (400 g)
1,5 KL soli
1 vajce
sezamové semiačka
strúhaný syr
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup:
Múku s kypriacim práškom preosejeme do väčšej misy, aby sa nám dobre miesilo cesto. Pridáme zmäknuté maslo, soľ a kyslú smotanu. Rukami vytvarujeme vláčne cesto, ktoré sa odlepuje od krajov misy, v prípade potreby prisypeme ešte trocha polohrubej múky. Rúru vyhrejeme na 190 °C a pripravíme si plech s papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 – 1,5 cm, záleží na tom, aké chceme pagáčiky vysoké, a pomocou pohára vykrajujeme a ukladáme s miernym rozostupom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a na striedačku posypeme sezamom a strúhaným syrom. Pečieme 15 – 20 minút, záleží na rúre. Stačí, ak sú pagáčiky na povrchu zlatisté.
Náš tip: Skúste jednu smotanu zameniť s bryndzou a vznikne úplne iná chuť :-).