shutterstock
StoryEditor

Nebojte sa jej. Špenátová polievka chutí lepšie, než vyzerá!

19.12.2019, 09:00
Recepty a tipy
Osviežte svoj jedálniček lístkami mladého šťavnatého špenátu, ktorý vám dodá mnoho výživných látok a chutí skvele. Veď vyskúšajte sami!

Na 4 porcie potrebujeme:
350 g špenátu
1 zemiak (100 g)
1 cibuľa
50 g masla
hrsť medvedieho cesnaku alebo 1 väčší strúčik klasického cesnaku
700 ml kuracieho vývaru
1 žemľa
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice strúhaného parmezánu
80 ml smotany 33 %
soľ
korenie

Špenát dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať. Zemiak olúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. V hrnci nahrejeme polovicu masla, pridáme cibuľu, ktorú necháme zosklovatieť. Primiešame pokrájaný zemiak a pokrájaný cesnak, zalejeme vývarom a varíme zvoľna asi 15 minút.Žemľu nakrájame na kocky, ktoré zmiešame s olivovým olejom a rozprestrieme na pekáčik alebo plech vyložený papierom na pečenie. Žemličky zasypeme parmezánom a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C, pečieme do zlatista.

V inom väčšom hrnci rozohrejeme zvyšné maslo, pridáme pokrájaný špenát a niekoľko minút restujeme. Prilejeme 3/4 smotany, necháme prejsť varom a zmes premiešame s uvareným vývarom. Následne všetko rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Polievku precedíme cez jemné sito, podľa chuti prisolíme, okoreníme a rozdelíme do tanierov alebo misiek. Na hladinu každej porcie nalejeme lyžicou pramienok smotany. Podávame s upečenými žemľovými krutónmi. shutterstock

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 03:50