
Potrebujeme:
100 g chladeného lososa;
50 g masla;
čerstvá bazalka;
1 strúčik cesnaku;
šťava z 1/2 citróna;
soľ;
mleté čierne korenie;
kvety tymianu.
Šalát:
Pripravíme si zmes rôznych šalátov podľa chuti. Ja som použila šaláty z našej záhrady: kučeravý šalát biely aj červený, dubček, perilu, kapucínku, bazalku, myzuna šalát, reďkovku, mladú cibuľku a mangold (iba stonku).
Zálievka:
3 PL olivového oleja;
šťava z 1 ks citróna;
štipka soli;
štipka čierneho mletého korenia;
1 KL trstinového cukru.
Postup:
Lososa si očistíme, umyjeme a usušíme. Následne ho pokvapkáme šťavou z citróna, posypeme soľou, mletým čiernym korením a necháme 10 min. odležať. Losos je pripravený na gril, ktorý dobre rozohrejeme, pokvapkáme olivovým olejom a po jeho bokoch položíme kvety tymianu, z ktorých nasiakne vôňu a chuť. Grilujeme 5 – 7 minút z každej strany. Medzitým si do misky natrháme šaláty, nakrájame reďkovku, cibuľku a zalejeme zálievkou. Z masla, bazalky a cesnaku si vyrobíme bylinkové maslo, ktoré použijeme na teplého lososa.