Rafinované a svojské
Roséčko je ako rozprávky o Popoluške. Pripomína biele víno, ale bielym nie je. Má vône typické pre červené odrody, ale červeným vínom takisto nie je. „Rosé je ťažšie ako biele, no ľahšie než červené. Skúste si naliať rosé víno do čierneho pohára, aby ste nevideli farbu. Uhádne vaša kamarátka, či pije biele či ružové alebo červené víno?“ pýta sa hlavná enologička Hubert J.E. Ingrid Vajcziková. Ružové vína sú jednoducho rafinované a svojské. Stačí sa nadýchnuť a ucítite sviežu vôňu šťavnatého ovocia. Vôňu jahôd, malín, ríbezlí, višní, žltého melóna či manga podčiarknutú mliečnymi tónmi smotany alebo jogurtu.
Chameleón medzi vínami
Cesta ružového vína z vinohradu do pohára je rovnako zaujímavá ako jeho senzorické vlastnosti. Vyrába sa totiž z modrých odrôd hrozna, najčastejšie metódou krátkeho nakvášania (macerácie) rozomletého hrozna (rmutu). Vďaka tomu sa zo šupiek uvoľní len časť červeného farbiva a víno získa krásnu ružovú farbu. Následne sa mušt oddelí od šupiek a ďalej sa postupuje ako pri výrobe bieleho vína. Aj preto sa hovorí, že ružové vína začínajú svoj život ako červené vína, no žijú ho ako vína biele.
Rodený Francúz
Domovom najlepších ružových vín je Francúzsko. Na ich výrobu používajú francúzski vinári najmä odrody Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc alebo Pinot Noir. U nás sú to predovšetkým odrody Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá, Rulandské modré alebo Svätovavrinecké. Ružové víno sa dá vyrobiť prakticky z akejkoľvek modrej odrody, ale zďaleka nie všetky odrody sú na jeho výrobu vhodné. Svätovavrinecké rosé z hrozna Malých Karpát každoročne vyrábajú v rodinnom vinárstve Repa Winery. „Víno z vinohradov v Dubovej pri Modre je veľmi svieže s pikantnou kyselinou a jemným zvyškom neprekvaseného cukru,“ hovorí majiteľ vinárstva Jozef Repa. Rosé je zároveň ich najpredávanejším vínom. „Milujú ho nielen ženy, ale aj muži, pretože nie je vždy postavené iba na vyššom obsahu cukru, ale aj na komplexnosti a hlavne sviežosti,“ vysvetľuje skúsený vinár J. Repa.
Rozmarné roséčka
Roséčka sú špecifické nielen farbou, ale aj svojimi nárokmi. Sú citlivé na svetelné výkyvy aj na výkyvy teploty. Ideálna teplota na ich skladovanie je v rozmedzí 6 až 9 °C. Vo všeobecnosti tiež platí, že ružové vína treba vypiť čo najskôr. „Do jedného roka, ale dokážu osloviť aj po viacročnom zrení vo fľaši. Musí byť však na to pripravené už v pivnici, kde sa s takýmto vínom netreba veľmi ponáhľať s fľašovaním. Samozrejmosťou sú vyššie kyseliny, ktoré ho udržia pri živote aj počas viacerých rokov,“ vysvetľuje J. Repa.
Nebojme sa experimentovať
V akej podobe najlepšie chutí ružové víno? V akejkoľvek! „Hlavne ako welcome drink, prípadne ak má víno trochu zvyškový cukor, pokojne k ovociu či zákusku,“ odporúča I. Vajczyková. Vyskúšajte ako aperitív napríklad miešaný drink Kir Rosé alebo ružové bowle s letným ovocím na osvieženie počas garden party.