Domáci jogurt s lesným ovocím
čas prípravy: 12 hodín
Potrebujeme na 4 porcie:
2 šálky bieleho jogurtu (3,8 % tuku), 1 ČL šafranu, 2 PL medu, 1 ČL kardamómu, čerstvé bobuľové ovocie
Postup:
Do veľkého sita nalejeme jogurt, sito umiestnime nad misku a vložíme do chladničky na 12 hodín. Do malej misky dáme šafran a asi 2 PL vriacej vody. Necháme 5 minút odstáť, zlejeme. Potom v miske premiešame jogurt, šafran, med a kardamóm. Nalejeme do misiek a vychladíme. Tesne pred servírovaním posypeme bobuľovým ovocím.
Jogurtové nanuky
čas prípravy: 5 hodín
Potrebujeme na 12 nanukov:
150 g zmesi čučoriedok a malín, 500 g gréckeho jogurtu (môže byť aj ochutený), med podľa chuti
Postup:
Čučoriedky vložíme do malého hrnca, na strednom ohni ich zahrievame, kým sa nerozvaria. Potom ich tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Tekutú čučoriedkovú zmes vymiešame s 250 g gréckeho jogurtu a dochutíme medom. Vznikne nám fialová časť nanuka. To isté spravíme s malinami a tekutú malinovú zmes vymiešame so zvyšným jogurtom a medom. Vznikne tak ružová časť nanuka. Ružovú zmes nalejeme ako prvú do nanukovej formy, potom fialovú. Dáme zamraziť. Hotovo.
Zmrzlinový koláč
čas prípravy: 4,5 hodiny
Potrebujeme na 8 porcií:
500 ml smotanovej jahodovej zmrzliny, 200 g čerstvých jahôd nakrájaných na malé kúsky, 2 PL práškového cukru, 500 ml vanilkovej zmrzliny
Postup:
Zmrzlinu vyberieme z chladničky a necháme 10 minút zmäknúť. Medzitým si do formy, v ktorej budeme zmrzlinu mraziť, dáme potravinársku fóliu a potrieme ju zľahka olejom. Jahodovú zmrzlinu nakrájame a dohladka vymiešame. Polovicu jahôd rozmixujeme v mixéri s práškovým cukrom. Nakrájané jahody rozmiešame spolu s jahodovou zmrzlinou a zmes vylejeme na dno formy vystlanej potravinárskou fóliou. Dáme zamraziť na 4 hodiny. Z chladničky vytiahneme vanilkovú zmrzlinu, necháme u zmäknúť, rozmiešame na hladkú hmotu. Na zmrznutú jahodovú zmrzlinu vylejeme zmes rozmixovaných jahôd s práškovým cukrom a na ňu vanilkovú zmrzlinu. Dáme zamraziť na 4 hodiny a môžeme podávať.