PRÍPRAVA: 80 minút
POTREBUJEME:
Na zemiaky na rozmaríne:
750 g múčnatých zemiakov (typu c)
2 pl olivového oleja
4 vetvičky čerstvého
rozmarínu
soľ
čerstvé mleté korenie
Na omáčku:
180 g bieleho jogurtu
2 pl majonézy
2 pl horúcej vody
2 pl nasekanej pažítky
Na šošovicové karbonátky:
125 g hnedej šošovice
550 ml zeleninového
vývaru
šťavu z polovice citróna
80 g baby špenátu
2 strúčiky cesnaku
50 g strúhanky
(z 1 rožka)
60 g vlašských orechov
2 pl kukuričnej múky
4 pl olivového oleja
A ešte:
4 žemle na burger, posypané sezamom
4 lístky hlávkového šalátu
1/2 uhorky
2 paradajky
1 malú červenú cibuľu
1 čili papričku
80 g parmezánu
POSTUP:
Predhrejeme rúru na 190 °C. Zemiaky nakrájame na mesiačiky a v zapekacej miske pečieme do polomäkka. Potom ich premiešame s olejom, nasekaným rozmarínom, soľou a korením a dopečieme ich. Keď budú zemiaky hotové, prikryjeme ich alobalom, aby si odpočinuli a zároveň neschladli. Medzitým vlejeme vývar do vyššej panvice, privedieme do varu a vsypeme šošovicu. Dusíme 20 – 25 minút, kým šošovica nezmäkne. Pokiaľ je to potrebné, šošovicu scedíme od prebytočnej vody. V miske ju vidličkou popučíme. Pridáme citrónovú šťavu, nasekaný špenát, nasekaný cesnak, strúhanku, jemne nasekané orechy a kukuričnú múku. Dochutíme soľou a korením. Vypracujeme cesto. Šošovicové cesto rozdelíme na štyri diely. Vytvoríme z neho karbonátky, z oboch strán ich potrieme olivovým olejom a asi 20 minút pečieme na mriežke, kým nezozlatnú. V priebehu ich jeden- až trikrát otočíme.
Náš TIP: Pre ušetrenie času môžete zemiaky a karbonátky piecť naraz :-)
Pripravíme si omáčku. Zmiešame v miske všetky ingrediencie, prešľaháme ich metličkou a podľa potreby dosolíme.
Žemle rozkrojíme a 2 minúty ich pečieme na mriežke v rúre. Na opečený spodný diel dáme postupne list šalátu, lyžicu omáčky, karbonátku, niekoľko koliesok uhorky, niekoľko koliesok cibule, niekoľko plátkov paradajok a nakoniec nasekané čili a na plátky nastrúhaný parmezán.
Hotové burgery servírujeme so zemiakmi.
Náš TIP: Ak máte možnosť, všetko pečte na grile :-)
Dobrú chuť!