pexels.com
StoryEditor

Zlato v žemli aj pre vegetariánov: Šošovicové burgery

08.08.2017, 17:00
Recepty a tipy
Nechcete jesť mäso? Alebo milujete burgre, ale máte výčitky svedomia vždy, keď ich zjete? Doprajte si občas ich zdravšiu verziu. Tú pripravíte napríklad zo šošovice!

PRÍPRAVA: 80 minút

POTREBUJEME:

Na zemiaky na rozmaríne:

750 g múčnatých zemiakov (typu c)

2 pl olivového oleja

4 vetvičky čerstvého

rozmarínu

soľ

čerstvé mleté korenie

Na omáčku:

180 g bieleho jogurtu

2 pl majonézy

2 pl horúcej vody

2 pl nasekanej pažítky

Na šošovicové karbonátky:

125 g hnedej šošovice

550 ml zeleninového

vývaru

šťavu z polovice citróna

80 g baby špenátu

2 strúčiky cesnaku

50 g strúhanky

(z 1 rožka)

60 g vlašských orechov

2 pl kukuričnej múky

4 pl olivového oleja

A ešte:

4 žemle na burger, posypané sezamom

4 lístky hlávkového šalátu

1/2 uhorky

2 paradajky

1 malú červenú cibuľu

1 čili papričku

80 g parmezánu

POSTUP:

Predhrejeme rúru na 190 °C. Zemiaky nakrájame na mesiačiky a v zapekacej miske pečieme do polomäkka. Potom ich premiešame s olejom, nasekaným rozmarínom, soľou a korením a dopečieme ich. Keď budú zemiaky hotové, prikryjeme ich alobalom, aby si odpočinuli a zároveň neschladli. Medzitým vlejeme vývar do vyššej panvice, privedieme do varu a vsypeme šošovicu. Dusíme 20 – 25 minút, kým šošovica nezmäkne. Pokiaľ je to potrebné, šošovicu scedíme od prebytočnej vody. V miske ju vidličkou popučíme. Pridáme citrónovú šťavu, nasekaný špenát, nasekaný cesnak, strúhanku, jemne nasekané orechy a kukuričnú múku. Dochutíme soľou a korením. Vypracujeme cesto. Šošovicové cesto rozdelíme na štyri diely. Vytvoríme z neho karbonátky, z oboch strán ich potrieme olivovým olejom a asi 20 minút pečieme na mriežke, kým nezozlatnú. V priebehu ich jeden- až trikrát otočíme.

Náš TIP: Pre ušetrenie času môžete zemiaky a karbonátky piecť naraz :-) 

Pripravíme si omáčku. Zmiešame v miske všetky ingrediencie, prešľaháme ich metličkou a podľa potreby dosolíme.

Žemle rozkrojíme a 2 minúty ich pečieme na mriežke v rúre. Na opečený spodný diel dáme postupne list šalátu, lyžicu omáčky, karbonátku, niekoľko koliesok uhorky, niekoľko koliesok cibule, niekoľko plátkov paradajok a nakoniec nasekané čili a na plátky nastrúhaný parmezán.

Hotové burgery servírujeme so zemiakmi.

Náš TIP: Ak máte možnosť, všetko pečte na grile :-)

Dobrú chuť!

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 08:57