Instagram @smarttalk_sk/ Instagram @dzanka_cita
StoryEditor

Autorka bestsellerov Slávka Kubíková o tom, aké chyby robí dnešný rodič pri výchove detí

29.01.2021, 15:30
Mama a rodina
Moderné technológie musíme ovládnuť skôr, ako ovládnu naše deti. O tom, kde robíme chyby, ako nastaviť hranice a dopriať deťom skutočné a spokojné detstvo, sme sa rozprávali s autorkou bestsellerov Klub nerozbitných detí a Krotitelia displejov, Slávkou Kubíkovou.


Mobilný telefón či tablet často dávajú rodičia deťom do rúk v čase, keď ich nevedia „skrotiť“ či dosiahnuť to, čo od nich vyžadujú.
Presne a je to veľká chyba. Tablet a smartfón sa stáva babysitterkou, upokojovateľkou a riešiteľkou detských vzdorov. Je to skratka, ktorá síce krátkodobo funguje, ale môže napáchať veľké škody z dlhodobého hľadiska.
Vyhnúť sa absolútne ich používaniu je asi dosť ťažké. Ako správne deťom dávkovať počítač, mobil či tablet?
Hoci upozorňujem na riziká, nechcem tým povedať, že riešením sú úplné zákazy. Deti budú v digitálnom svete fungovať celý svoj dospelý život, potrebujú sa naučiť, ako sa v ňom pohybovať bezpečne. Z výchovného hľadiska je dobré stavať to na dvoch pilieroch, s ohľadom na vek dieťaťa – pravidlách a komunikácii. Vydeľte vek dieťaťa siedmimi a máte maximálnu dennú normu pred displejom. Pozor, maximálnu, ktorá by si nemala prekročiť, ale je dobré, ak je to ešte menej. Tiež je fajn chápať celú túto otázku, ako hľadanie rovnováhy medzi digitálnymi a nedigitálnymi svetom. Dieťa potrebuje najmä veľa behať, čítať, tvoriť, dokonca sa nudiť. Potrebuje sa zúčastňovať na chode domácnosti, potrebuje čas s rodinou. Ak toto všetko robí a ostane mu čas na nejakú hru či rozprávku, tak si to, samozrejme, môže dať ako dezert.
Kedy dieťaťu nepovoliť a nedať mu, čo chce? Čo takéto rozhodnutie a hranica prinesie rodičovi a čo dieťaťu?
Pri výchove detí je dobré rozumieť tomu, že to, čo deti chcú a čo deti potrebujú, sú často úplne opačné veci. Jedno z toho, čo potrebujú, sú hranice, ktoré sú pre nich signálom, že tento svet je predvídateľný a bezpečný. A tiež príležitosť nacvičiť si to, ako v tom svete fungovať, aby neškodili sebe ani iným. Preto potrebujú chodiť spať načas, čistiť si zuby, ale aj prosiť, ďakovať a nekopať do brata. Tieto pravidlá nastavuje rodič, ale aby to dobre fungovalo, musia byť pravidlá všetkým jasné dopredu. Z týchto hraníc by rodič nemal ustupovať nikdy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 22:12