Instagram @smarttalk_sk/ Instagram @dzanka_cita
StoryEditor

Autorka bestsellerov Slávka Kubíková o tom, aké chyby robí dnešný rodič pri výchove detí

29.01.2021, 15:30
Mama a rodina
Moderné technológie musíme ovládnuť skôr, ako ovládnu naše deti. O tom, kde robíme chyby, ako nastaviť hranice a dopriať deťom skutočné a spokojné detstvo, sme sa rozprávali s autorkou bestsellerov Klub nerozbitných detí a Krotitelia displejov, Slávkou Kubíkovou.

Máte vypozorované, čo chýba dnešným deťom, na čo zabúdajú rodičia?
Mnohým deťom chýba také normálne prirodzené detstvo. Rodičia zabúdajú, že aj moderné deti sú deti, ktoré potrebujú presne to isté, čo deti predchádzajúcich generácií. Behať po vonku s kamarátmi, tvoriť, chodiť do prírody, byť súčasťou komunity, žiť uprostred dobrých rodinných vzťahov, zažívať lásku svojich rodičov. Namiesto toho majú blikavú zábavu. Tablety, aplikácie, kopy hračiek a atrakcií. Ide o slabú náhradu, a preto mi je takých detí trochu ľúto.
Kde a kedy nastala táto zmena, či dokonca chyba v pohľade na trávenie spoločného času?
Podľa mňa je to obyčajné ľudské prehliadnutie toho, čo je podstatné, na úkor toho, čo sa zdá zábavné a beznámahové. Na prežitie dobrého života sú predsa podstatné vzťahy, a nie veci. Dnes sú však rodičia takí vyťažení, že je naozaj náročné, dať si so všetkou serióznosťou do popredia vzťahy. Oveľa jednoduchšie je kúpiť ďalšie lego, barbie či pustiť tablet, ako budovať rodinné rituály, hrať sa s deťmi, či vyrovnať sa so všetkými ich pestrými prejavmi a emóciami.
Prečo sú displeje pre deti hrozbou a nebezpečenstvom?
Malé deti, ktoré sú nadmerne vystavované displejom, majú osemnásobne vyššiu šancu na poruchu pozornosti. Rozprávajú neskôr a horšie, majú horšie akademické výsledky. Internet, aplikácie a hry sú prudko návykové, hrozí riziko závislosti. Sociálne siete sú zas asociované s pocitmi smútku, menejcennosti a depresiami. Deti sú vďaka nekontrolovanému prístupu k internetu predčasne vystavované pornu. V týchto týždňoch ide do kín český dokument V síti o sexuálnom predátorstve na internete. Ide o bežný jav, ktorý sa týka už dvanásťročných dievčat. V prípade digitálnych technológií teda platí, že opatrnosť je naozaj namieste.
Je práve zvládnutie moderných technológií najväčšou výzvou rodičovstva?
Jednou z najväčších určite. Práve kvôli rovesníckemu tlaku a tiež kvôli tomu, že digitálne médiá, aplikácie, hry a sociálne siete sú premyslenými pascami na ľudskú pozornosť. Ide o biznis s užívateľským časom. Čím viac času trávite na tej konkrétnej aplikácii, tým viac peňazí z reklamy majú jej majitelia. Preto používajú všetky triky, aby ste ostali práve na ich produkte. Pritom manažéri z technologických firiem však dávajú veľký pozor na svoje deti v súvislosti s internetom. Steve Jobs, napríklad, iPad svojim deťom nikdy nedal.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 03:30