Instagram @smarttalk_sk/ Instagram @dzanka_cita
StoryEditor

Autorka bestsellerov Slávka Kubíková o tom, aké chyby robí dnešný rodič pri výchove detí

29.01.2021, 15:30
Mama a rodina
Moderné technológie musíme ovládnuť skôr, ako ovládnu naše deti. O tom, kde robíme chyby, ako nastaviť hranice a dopriať deťom skutočné a spokojné detstvo, sme sa rozprávali s autorkou bestsellerov Klub nerozbitných detí a Krotitelia displejov, Slávkou Kubíkovou.

Kto je Slávka Kubíková?
Bývalá ekonomická reportérka týždenníka Trend, neskôr pôsobila v biznis sfére v oblasti financií. Mama dvoch detí, Miška a Kristínky, je autorkou bestsellerov Klub nerozbitných detí a Krotitelia displejov, ktoré sa stali medzi rodičmi vyhľadávanými titulmi nielen v snahe naučiť sa, ako vychovať nerozbitné deti.

V čase, keď ste sa stali mamou, ste sa začali venovať detskej psychológii a výchovnej literatúre. Aké odpovede ste hľadali?
Všetky možné. Rodičovstvo zahŕňa množstvo malých či väčších dilem, ktoré treba rozhodnúť na dennej báze: od výberu kočíka cez plienky, hračky, spánkový režim až po otázky, ako reagovať, keď sa dieťa hádže o zem a čo robiť, keď ho druhé dieťa udrie na pieskovisku. Prišla som na to, že najdôležitejšie je sa z toho všetkého nezblázniť. A je dobré pochopiť, že rôzne problémy a otázky nemajú rovnakú dôležitosť. Niektoré sú ozaj podstatné a na iných až tak nezáleží.
Medzi rodičmi ste sa stali obľúbenou vďaka svojim názorom, postojom, radám, ktoré ste priniesli v knihách Klub nerozbitných detí a Krotitelia displejov. Ide o „príručky na výchovu“?
Nenazvala by som ich príručkami, ale áno, zaoberajú sa výchovou. Klub nerozbitných detí vlastne rieši presne dilemu podstatných vecí, na ktoré je dobré sa vo výchove zamerať. Krotitelia displejov sú zase o novom fenoméne, ktorý hrá v životoch detí podstatnú rolu – internetových technológiách. Je to nová oblasť rodičovstva, na riešenie ktorej nemáme vzory z predchádzajúcich generácií. Neoplatí sa ju však podceniť, lebo digitálny svet síce ponúka veľa príležitostí, ale prináša aj množstvo vážnych rizík. Vplýva na mozog, myslenie, sústredenie, tvorivosť, duševnú rovnováhu, vzťahy, sexualitu. Je to naozaj komplexná otázka, ktorá si podľa mňa zaslúžila vlastnú knihu.
Vo svojej prvotine Klub nerozbitných detí približujete sedem vzácnych darov dôležitých vo výchove šťastných a silných deti. Ktoré to sú?
Pohyb, knihy, hudba, vzťahy, hranice, charakter a rozumný prístup k digitálnym technológiám. Ak si v rodine rozumne nastavíme týchto sedem oblastí, dáme deťom výborný celoživotný základ. A máme dobré šance, že budú nerozbitné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 08:53