Instagram @smarttalk_sk/ Instagram @dzanka_cita
StoryEditor

Autorka bestsellerov Slávka Kubíková o tom, aké chyby robí dnešný rodič pri výchove detí

29.01.2021, 15:30
Mama a rodina
Moderné technológie musíme ovládnuť skôr, ako ovládnu naše deti. O tom, kde robíme chyby, ako nastaviť hranice a dopriať deťom skutočné a spokojné detstvo, sme sa rozprávali s autorkou bestsellerov Klub nerozbitných detí a Krotitelia displejov, Slávkou Kubíkovou.

Ktorá z nich je najviac dôležitá?
To sa nedá povedať. Všetky sú dôležité. Ak však keď chcete niekde začať, najlepším začiatkom je vzťah. Potreba bezpečnej vzťahovej väzby je najhlbšia detská potreba a bez jej naplnenia nič ostatné nebude fungovať.
Kniha Krotitelia displejov je vyústením Klubu nerozbitných detí. Naozaj je problém digitálnych technológií medzi rodičmi stále diskutovanou témou?
Naozaj. Je to téma, ktorú denne rieši každý rodič. Problém je, že ešte sme ako spoločnosť nedospeli k dobrému nastaveniu toho, ako sa majú digitálne technológie v detstve používať bezpečných spôsobom. Momentálne sme vo fáze opojenia z nových možností a nie úplne domýšľame dôsledky. Z toho plynie silný tlak okolia na deti, ktoré to majú v rodine nastavené trošku prísnejšie a podľa mňa rozumnejšie. Aby dieťa zapadlo a nebolo outsajderom, nielenže musí mať svoj vlastný mobil, musí byť aj drahý, ideálne poslednej generácie. Nestačí, že hráva online hry. Musí ich hrať denne a veľa, najlepšie dlho do noci, lebo inak nedosiahne tie levely, ako jeho spolužiaci a v škole sa mu posmievajú.
Aké najčastejšie chyby robí dnešný rodič pri výchove detí?
Prílišné zameranie na materiálno! Deti sú od malička zahŕňané všetkými možnými vecičkami, hračkami, darčekmi, sladkosťami. No tiež podnetmi, krúžkami či atrakciami. Nieže by tieto veci sami osebe boli zlé, ale problémom je ich množstvo. Je toho toľko, že to deťom škodí. Deti sú ukrátené o možnosti nacvičiť si mnohé, do života užitočné zručnosti – vytrvalosť, vďačnosť, trpezlivosť, schopnosť námahy a dlhodobej práce.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 19:25