Dano Heriban ako Štefan Žabimajerský.
StoryEditor

Dano Heriban v poslednej hereckej úlohe ako „diablov advokát“. Takýto bol páchateľ brutálnych činov

13.02.2024, 14:00
Celebrity

O pár mesiacov uplynie rok, ako Slovensko obletela správa o náhlej smrti Dana Heribana ((†43). Posledný projekt, na ktorom pracoval len pred pár týždňami uviedli na televízne obrazovky. Skvelý herec si v seriáli zahral advokáta jedného z najznámejších sériových vrahov, ktorí vyčíňal v susedných Čechách, no aj na Slovensku.

Danovi podľa tvorcov práve postava Štefana Žabimajerského sadla ako uliata a prácu s ním si pochvaľovali aj jeho hereckí kolegovia.

Profesionál

Dano Heriban bol nielen skvelý herec, ale aj muzikant. Ľudia si ho navždy budú pamätať ako charizmatického človeka, ktorý vždy podal skvelý výkon. Podľa slov jeho najbližších nielen kolegov, ale aj priateľov bol v prvom rade ľudský a veľký profesionál. Postavy, ktoré stvárňoval bral vážne a na herecké úlohy sa svedomito pripravoval. A to sa odrazilo aj na jeho výkonoch, ktoré napokon vždy ocenili najmä diváci. Výnimkou nebola ani jeho posledná herecká skúsenosť. V seriáli Metóda Markovič: Hojer si zahral advokáta Štefana Žabimajerského, ktorý obhajoval jedného z najsurovejších sériových vrahov, Ladislava Hojera. Ten na našom území a v Čechách vyčíňal na prelome 70. a 80. rokov.

Kto bol Ladislav Hojer?

Ladislav Hojer bol podľa dostupných informácii veľmi jednoduchý človek. Prvú z piatich vrážd vykonal už ako dvadsať ročný. Jeho obeťami boli ženy. Jednu z nich sa nikdy nepodarilo identifikovať a časť z ďalšej obete zas neváhal zjesť. To, čo svojim obetiam urobil bolo príliš drastické aj pre silné povahy. Takmer každej vražde predchádzalo aj znásilnenie, prípadne zneužil svoje obete až po smrti. Najmladšou obeťou bola len osemnásť ročná Ivana. Práve na nej vykonal tie najväčšie zverstvá. Na tele mladej študentky bolo až 39 bodných rán a napokon ju brutálny vrah aj uškrtil. To však nebolo všetko. Odrezal jej obe prsia a tiež prirodzenie, ktoré si v taške odniesol k sebe domov. Prsia dokonca zjedol spolu s horčicou a chlebom. Poslednou zavraždenou bola 51 ročná Anna, ktorú tiež znásilnil a následne uškrtil. Ladislav Hojer unikal polícii niekoľko rokov, až ho napokon chytili a za vraždy bol odsúdený na trest smrti. Popravený bol ako 28 ročný, 7. augusta 1986.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 03:35