Petra Tóthová je profesionálny cukrárka.
StoryEditor

Petra Tóthová: Prezradila trik v pečení, ktorý využije každá gazdinka

23.10.2023, 08:00
Celebrity

Petra Tóthová je známa predovšetkým zo šou Pečie celé Slovensko. Táto energická žena pečie koláče od výmyslu sveta a inšpiruje sa všade okolo seba. Verili by ste, že nemá žiadny obľúbený dezert? Rovnako nemá problém odovzdať svoje know – how a plánuje sa učiť variť.

Kedy ste v sebe objavili vášeň pre pečenie?

Asi vtedy, keď som chcela jesť to, čo som v zahraničí ochutnala, a nikde som si to nevedela dať. Tá túžba vedieť ten dezert upiecť objavila vo mne vášeň a zvedavosť pre pečenie. Zároveň moje prvé spomienky na sladké boli s babkou v kuchyni, ako som ochutnávala žĺtka s cukrom. Mňam.

Máte rada sladké, alebo u vás platí skôr to, že síce pečiete, no neochutnávate?

Milujem sladké, vždy a všade. Rada pečiem, ešte radšej pečiem aj nové veci. Ale najradšej ochutnávam nepoznané. To, čo som ešte nejedla. To, čo niekto upiekol ako svoj koláč. To sú sladké poklady môjho dňa.

Na vašom Instagrame je množstvo receptov, kam chodíte na inšpiráciu?

Najčastejšie sú to ohlasy mojich fanúšikov, ktorí mi napíšu, čo by chceli piecť. A rovnako moje skúsenosti cez potulky svetom, kde som nielen cestovala, ale aj ochutnávala. Kde som čo stretla, videla a ochutnala.

Čo je podľa vás pri pečení najdôležitejšie? Aké predispozície musí človek mať, aby bol v tomto obore dobrý?

Musí mať lásku k pečeniu, aj napriek tomu, že sa mu nedarí. Disciplínu, lebo tá je v cukrárine dôležitá. Keď máte tieto dve veci, tak len 10 % tvorí talent. A zvyšných 90 % je o práci.

Váš najobľúbenejší dezert a dezert alebo koláč, ktorý vôbec nemáte rada? Existuje vôbec taký?

Neexistuje ani jeden, ani druhý. Nemám dezert, ktorý je môj najobľúbenejší, ani taký, ktorý nemusím. Milujem všetky. Sú skôr ingrediencie, ktoré neobľubujem. Napríklad sušené hrozienka alebo kôpor či koriander. Ale to sú veci, ktoré viete ľahko nahradiť, napríklad hrozienka nahrádzam sušenými brusnicami, tie sú skvelé.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 07:17