Petra Tóthová je profesionálny cukrárka.
StoryEditor

Petra Tóthová: Prezradila trik v pečení, ktorý využije každá gazdinka

23.10.2023, 08:00
Celebrity

Petra Tóthová je známa predovšetkým zo šou Pečie celé Slovensko. Táto energická žena pečie koláče od výmyslu sveta a inšpiruje sa všade okolo seba. Verili by ste, že nemá žiadny obľúbený dezert? Rovnako nemá problém odovzdať svoje know – how a plánuje sa učiť variť.

Aké dezerty či koláčiky sú momentálne v kurze? Čo si ľudia sami pripravujú, čo im chutí, čo sa chcú naučiť?

Je krásne vidieť, že sa ľudia chcú zdokonaľovať a učiť. Ja vyučujem v nádhernej škole varenia Gourmet Academy v Bratislave a ten záujem je enormný. Hlavne o retro dezerty ako veterníky, špice, laskonky. Ale nejde tu len o retro dezerty, pri týchto dezertoch sa hlavne naučíte aj pracovať s vreckom, zvládnuť odpaľovanú hmotu, alebo správne vyšľahať bielka do pevného snehu. V neposlednom rade už vidím aj záujem o vianočné pečenie. Veď nie je jednoduchšie urobiť veľké pečenie inde, kde to po Vás upracú a ešte sa pri tom aj niečo naučíte?

Posúvate niekedy svoje know – how aj ďalej? Recepty síce pravidelne zdieľate so svojimi fanúšikmi, no nie každý je natoľko zručný, aby vedel len na základe vášho popisu niečo upiecť.

Toto je zaujímavá otázka. Mojou prácou je učiť ľudí. Ak majú fanúšikovia s niečím starosti a nedarí sa im, veľmi často mi napíšu na sociálnych sieťach s konkrétnou vecou a ja sa im snažím pomôcť. Zároveň práve preto robím kurzy, aby som im to know – how plnohodnotne odovzdala. Nikdy sa online nenaučíte toľko ako „naživo“. Napríklad pri práci s vreckom k Vám prídem, opravím uhol ruky, rýchlosť a poviem vám ako to práve vy máte robiť správne. To je na nezaplatenie.

Nepečené zákusky, áno či nie?

Jasné. Aj nepečené zákusky sú zákusky a hlavne sú nenáročné na čas.

Nemáte nejakú tajnú vychytávku, ktorá by gazdinkám pri pečení uľahčila život?

Práve o toto som sa snažila v mojej novej knihe. Uľahčiť všetkým, ktorí chcú dobre piecť život. Je plná podrobných postupov, rád a trikov, ako si život zjednodušiť. Napríklad vychytávka, ktorú tam nájdete, ja keď pečiem korpus, pečiem hneď dva. Upečený korpus je úplne ideálny na zmrazenie. Ak je dobre zabalený a použijete ho v dohľadnej dobe, tak sa mu nič nestane. A vy nabudúce, keď budete chcieť niečo rýchlo urobiť, korpus už máte pripravený.

Väčšinou platí, že ľudí baví buď varenie, alebo pečenie. Ako ste na tom vy? Je pre vás varenie povinnosť alebo vás to baví aj „pri hrncoch?“

Mám rada aj varenie, ale tam nie som natoľko zbehlá. Ale, jedna z mojich prvých otázok, keď som začala robiť kurzy v Gourmet Academy bolo, či môžem chodiť na kurzy varenia. Na to sa veľmi teším, už som pokukovala po indickej kuchyni a netrpezlivo čakám na thajskú kuchyňu, tú milujem.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. máj 2024 10:08