Miroslav EtzlerProfimedia - Standardis
StoryEditor

Herec Miroslav Etzler: „Bol som pijan, nie alkoholik. Som vášnivý!“

17.07.2023, 11:05
Celebrity

„Smetisko v srdci nechcem,“ hovorí rozhodne. Pred rokom a pol bol kvôli covidu len kúsok od smrti. „A predstavte si, na severe, kde bývam, je kaplnka na kopci. A ja som si hneď dva dni po prepustení z nemocnice povedal, že tam musím dôjsť. Vyzeralo to síce, ako keď ide veľmi stará vétrieska rýchlosťou štvrť kilometra za dve hodiny, ale vyšiel som to,“ usmieva sa herec MIROSLAV ETZLER (58). Rozhovor o viere, vzťahoch, vášňach, o tom, prečo prestal s pitím, a aj o tom, kam viedli jeho úplne prvé kroky po návrate z nemocnice. Exkluzívne o zákutiach svojho života porozprával pre týždenník Téma.

Je to za vami?

Nikdy to nebude za mnou. Môj organizmus je nenávratne poškodený tým, čím som si prešiel. Stále mám veľké problémy s dýchaním. Bola to dobrá škola, síce sa mohla skončiť veľmi zle, ale našťastie sa skončila dobre. Ja veľmi neverím na druhé šance, avšak za túto som vďačný.

Kam viedli vaše prvé kroky po návrate z nemocnice?

Prišla po mňa do nemocnice priateľka a odviezla ma rovno do škôlky, kde bol môj syn Samuel, ktorý ma nevidel mesiac a pol. Otvorili sa dvere, on vybehol, chytil ma okolo krku (hovorí dojato, so stiahnutým hrdlom) a ja som si povedal: „Život je nádherný!“ To viete, že občas premýšľam aj nad tým, ako skoro odišli moji rodičia. Otecko nemal ani šesťdesiat (v roku 1982 predčasne zomrel na rakovinu hrubého čreva, pozn. red). Som vo veku, keď zomrel. A tiež som vo veku, keď zomrela moja mamička o šestnásť rokov neskôr, bola od otecka mladšia.

Priviedli vás k divadlu rodičia?

Otecko aj mamička boli krásni ľudia. Avšak už ako tínedžer som si hovoril, že neviem, či bolo dobre, že títo dvaja boli spolu. Otecko bol introvert, vzdelaný, kultivovaný, uzavretý, a mamička bola živel. Bola to zboristka ostravskej opery. Rada popíjala víno Kardinál a fajčila tajne na balkóne cigarety Clea. Myslím si, že to spolu nemali ľahké. Aj ten vekový odstup vtedy nebol zďaleka taký normálny. Vtedy sa na to ľudia pozerali pohoršene, so zdvihnutým obočím ako na nejaký zvláštny druh choroby: „Mladé dievča je s chlapom, ktorý je o toľko starší!“

Asi mal váš otec kúzlo.

To mal. A mamička ho milovala tak, že keď umrel, rozpadla sa nám rodina. Ak je niekde veľká osobnosť, jej stratou sa komunita, ktorej sa hovorí rodina, rozpadne.

Preto ste odišli v šestnástich z domu?

Odišiel som z domu, pretože som veľmi dlho nebol schopný niektoré veci mamičke odpustiť. Z dnešnej pozície si hovorím: „Bože môj, ja by som jej hneď odpustil!“ Ona nič neurobila. Len sa strašne trápila a uzavrela sa do seba. Lenže z môjho vtedajšieho pohľadu to bolo nepochopiteľné. Bral som to tak, že nie som stredobodom jej pozornosti, že nikoho nezaujímam. To je mladosť.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 21:32