Ilustračné fotounsplash.com
StoryEditor

7 trikov, ako prežiť deň po 4 hodinách spánku

22.01.2018, 13:06
Životný štýl
Niekedy sa nám jednoducho nepodarí užiť si celých 8 hodín spánku. Poradíme vám, ako prežiť pracovný deň po prebdenej noci.

Optimálna doba spánku je 8 hodín, to vedia všetci. Bez toho, aby si vaše telo a hlava oddýchli, sa nedá dlho fungovať. Fyzické vyčerpanie môže v extrémnych prípadoch striedať zmeny nálad, depresie a ďalšie nebezpečné psychické stavy. Ak ste to zažili na vlastnej koži, viete, o čom hovoríme. Ak sa vám to nikdy nestalo, verte, že nedôsledný odpočinok môže mať veľmi negatívny vplyv na vaše zdravie.

Komu z nás sa ale každý deň podarí načas zaspať? Skorú večierku nám môže narušiť plačúce dieťa, stres alebo party s kolegami z práce, ktoré sa nečakane pretiahli až do neskorých hodín. Našťastie, existuje niekoľko efektívnych spôsobov, ako nasledujúci deň „prežiť“.

Prinúťte sa vstať skôr a zacvičte si. Asi to znie šialene, avšak ak nemáte opicu, verte, že extra hodina spánku sa zďaleka nevyrovná 30 minútovému behu. Aj krátke cvičenie vám príjemne naštartuje deň a fungujete omnoho lepšie ako tri šálky kávy či energetický nápoj.

Dajte si studenú sprchu. Veľakrát bolo dokázané, že studená sprcha zvyšuje energiu a zlepšuje náladu. Svoje o tom vedia aj atléti, ktorí túto rutinu počas dôležitých sezón dodržujú.

Uvarte si kávu. Nakoľko kofeín pomáha zlepšovať koncentráciu, príde vám teraz vhod. Ak nie ste fanúšik kávy, rovnako dobre funguje aj zelený čaj.

Najdôležitejšie veci urobte ráno. Hneď po príchode do práce je potrebné určiť si priority. Pokým máte dostatok energie, pracujte na najdôležitejších úlohách. Zvyšok si nechajte na druhú časť dňa.

Jedzte zdravo. Najmä, ak máte opicu. Šalát je asi to posledné, na čo máte chuť. Ak ale budete obedovať hamburger s hranolkami, budete ešte viac pripravená ísť spať. Teplé jedlo v podobe zeleniny a grilovaného mäsa alebo ryby je úplne ideálne. Nezabudnite na dostatok tekutín.

Urobte si pauzu. Keď sa únava ozve, urobte si 10 minútovú pauzu. Stačí, ak sa prejdete okolo budovy vašej firmy. Ak pracujete z domu, využite luxus samoty a naordinujte si 30 minút spánku.

Odíďte z práce včas. Stihli ste doobeda urobiť všetky dôležité úlohy? Odíďte z práce skôr, užite si kľudný večer a v noci sa poriadne vyspite. Na druhý deň môžete zvyšnú prácu v kľude dokončiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 01:05