cvikla recepty
Zdroj: shutterstock.com

Nevyhadzujte listy z cvikly. S pleťou a imunitou dokážu hotové zázraky!

redakcia EVITA 17.10.2019, 17:00 Zdravie
To, že je cvikla veľmi zdravá, vieme všetci. Ale že sa dajú perfektne zužitkovať aj jej listy a je to hotová vitamínová bomba, vie málokto!

Ak ste ešte nezaradili cviklu do svojho bežného jedálnička je to chyba, ktorú by ste mali napraviť. Dajú sa z nej robiť perfektné šaláty, polievky, výborne chutí zaváraná či pečená namiesto zemiakov. Alebo sa rovno posuňte o level vyššie a objavte aj jej listy! Stačí ich umyť a skladovať ako iné „zeliny“ – pár dní vám v chladničke vydržia. Samotný list je zelený a stonka ružovo-červená, takže vám jedlo aj krásne zafarbí. Môžete ich pridávať do šalátov, cestovín a polievok. Veľkým hitom je aj ich mixovanie do smoothies. Vynikajúci tip je ich jemne opiecť na masle a cesnaku a použiť ako zdravú prílohu k mäsu.

Čo obsahujú?

Obsahujú veľa bielkovín, fosforu, zinku a najmä vlákniny, takže prispievajú k dobrému tráveniu. Tiež obsahujú zázračné antioxidanty, vďaka ktorým ostávate stále mladá a krásna. A čo je úplne top, listy z cvikly obsahujú napríklad až dvojnásobnú dennú dávku vitamínu A a C! Oba tieto vitamíny potrebuje naša pleť, aby ostala bez vrások a vyrážok. Tvrdenie, že sú vitamínovou bombou teda nie je prehnané a môžeme ho doplniť, že ide aj o bombu pre vašu pokožku a zárovň silný imunobooster! Listy z repy sú dokonca svojim zložením hodnotnejšie, ako samotná repa. Musíte si však samozrejme nájsť predajcu, ktorému môžete dôverovať, aby neboli aj plné chémie.

Horúce novinky

Nechajte si posielať emailom prehľad horúcich noviniek, nových trendov a chutných receptov.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.