pixabay.com
StoryEditor

Muži sú po konflikte priateľskejší ako ženy, tvrdí štúdia

11.08.2016, 06:00
Vzťahy
Nevedia prehrávať? Vyzerá to tak, že ženy znášajú prehru po konflikte horšie ako muži. Drsnejšie pohlavie sa po boji hneď „otrasie“ a ide ďalej. Dokonca si so súpermi podá ruky.

Konflikt či hádka je pre mnohých často nepríjemnou záležitosťou, ktorú by nechceli zažiť. Niekedy však dôjde k ostrej výmene názorov. Obzvlášť vtedy, ak si stojí za svojím, že má pravdu, nie ten druhý. O to horšie je to po skončení tohto súboja, keď z neho vyjdú ako porazení. To ženy len tak ľahko neprijmú.

Akademici z Harvard University a Emmanuel College v Spojených štátoch sa pozreli na to, ako reagovali hráči v boxe, tenise, ping pongu a bedmintone na konci zápasu. Ukázalo sa, že muži majú tendenciu vykazovať viac priateľských gest ako stisky rúk či dokonca aj objatia v porovnaní s nežným pohlavím na konci konfliktu alebo súťaže, ako píše independent.co.uk. Táto štúdia je však v rozpore s populárnym tvrdením o tom, ako sú muži agresívni a bojovní. Napriek tomu ženy súťaženie s inými prežívajú ťažšie.

"Väčšina ľudí si myslí, že ženy nie sú také súťaživé a bojovné, takže by sa dalo očakávať, že nakoniec budú po konflikte miernejšie a pokojnejšie," povedal Joyce Benenson z Harvardovej univerzite v Massachusetts. Avšak, výsledky ukázali, že ak dve ženy súťažia na pracovisku, cítia sa oveľa horšie a potupnejšie.

Muži pestujú priateľstvá, ženy rodinné vzťahy

Už predchádzajúce štúdie odhalili, že samce šimpanzov sa po stretu alebo boji s inými zvykli rýchlo otriasť a zmieriť sa s výsledkom. Je veľmi pravdepodobné, že sa toto správanie týka aj ľudí. „Muži, šimpanzy, síce ukazujú veľkú agresivitu, dokonca do takej miery, že zabíjajú iných, ale tiež často bezprostredne po konflikte sú miernejší,“ dodal Benenson.

Táto štúdia pritom akceptuje to, čo vedci nazývajú „hypotézou mužského bojovníka“. Ide o to, že muži majú po konflikte dobré pocity a s ostatnými sú za dobre, aby z nich neskôr získali spojencov, ktorí by im pomáhali brániť skupinu v budúcnosti. Jednoducho povedané, zrejme chcú byť aj po ostrej hádke s každým zadobre. Nikdy totiž nevedia, kedy budú potrebovať ich pomoc.

Aj keď muži pestujú silnejšie priateľstvá po boji či hádke, ženy sú zase viac zamerané na rodinné vzťahy a len na pár blízkych priateľov. „U mužov je vidieť po konfliktoch s nepríbuznými osobami rovnakého pohlavia veľmi silné prejavy dobra ako stisky rúk a objatia. A to dokonca aj po silnom boji, keď jeden takmer zabije druhého,“ povedal Benenson. Aj keď to nemožno povedať u žien, tie sú zase priateľské na svojich rodinných príslušníkov a 1-2 blízkych priateľov, ktorí majú tendenciu im pomôcť, napr. so starostlivosťou o dieťa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:36