Takto zabránite vzniku ohovárania či závisti na pracovisku.archív
StoryEditor

Ohováranie či závisť: Takto môžete prežiť bez hádok a konfliktov v ženskom kolektíve

02.04.2024, 17:00
Vzťahy

Pracujete v ženskom kolektíve a často neviete, čo robiť, aby ste sa v ňom cítili príjemne? Ak na dennom poriadku zažívate ohováranie, osočovanie či závisť, rozhodne čítajte ďalej. Vďaka týmto tipom môžete prežiť bez hádok a konfliktovej v kolektíve bez mužskej racionality.

V kolektíve, v ktorom sa nachádza len ženské pohlavie, väčšinou vládne napätie kvôli častým konfliktom, ohováraniu, osočovaniu či závisti. Ak chýba mužská ruka aj vo vašom kolektíve, no vy nechcete zo zamestnania odísť, pretože vás baví, rozhodne čítajte ďalej. Vďaka týmto typom sa vám do práce bude chodiť omnoho ľahšie a možno sa budete cítiť lepšie aj po psychickej stránke. 

Pozor na emočnosť

Keďže väčšina z vás nedokáže byť ticho, ak vás niečo trápi, o problémoch sa rady porozprávate so svojím okolím. Ak sa však rozhodne podobné témy rozoberať so svojimi kolegyňami, mali by ste si dať veľký pozor na rozlišovanie pracovných od osobných vzťahov. To znamená, že by ste sa mali zdržať prílišnej emočnosti, aby ste nepôsobili citlivo, ale ani otravne.

Nehovorte kolektívu o všetkom

Síce je milé byť otvorené a úprimné v každej chvíli, čo sa týka práce, nemali by ste kolegyniam hovoriť o všetkom, či už sú to úspechy alebo prehry. Nikdy totiž neviete, či vás nezačnú ohovárať, prekrúcať pravdu alebo sa posmievať. Radšej si preto niektoré veci nechajte pre seba.

Pozor na ohováranie

Vadí vám správanie vašej kolegyne alebo vite o niečom, o čom by mal vedieť nadradený? Namiesto toho, aby ste zašli za niekým iným v kolektíve, povedzte to priamo kolegyni, ktorej sa daná vec týka. Takýmto spôsobom sa vyhnete zbytočnému ohováraniu a problém ihneď vyriešite.  

Pociťujete nesympatiu?

Ak vám niekto z kolektívu nesadol, neohovárajte ho a nehovorte druhým o svojich nesympatiách. Je úplne normálne, že neviete nájsť spoločnú reč s kolegyňou, no neznamená to, že proti nej musíte štvať aj zvyšok kolektívu. Radšej zachovajte chladnú hlavu a komunikujte s tými, s ktorými si rozumiete najviac.

Súťaživosť je v poriadku

Žiadny kolektív nie je dokonalý a takmer vždy sa v ňom nachádza istá súťaživosť. Či už je to medzi zamestnancami a nadradenými alebo len medzi kolektívom. Aj keď je niekto lepší ako vy, prestaňte sa porovnávať a radšej zaberte, akoby ste niekomu mali podkopávať nohy. Úspech si najviac užijete vtedy, keď ho dosiahnete čistou cestou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:38