
V posledných rokoch zažíva ceremoniálne kakao veľký návrat, a to najmä v kruhoch ezoteriky, osobnostného rozvoja a duchovných komunít. No čo to presne je a prečo je tak populárne?
Prirodzené a oveľa zdravšie
Ceremoniálne kakao je forma nespracovaného kakaového prášku alebo pasty, vyrobená z celých kakaových bôbov minimálne spracovaným spôsobom. Na rozdiel od komerčného kakaa, ktoré nájdeme v obchodoch, ceremoniálne zachováva všetky prirodzené tuky, enzýmy a živiny. Aj keď na rozdiel od toho klasického nie je tak veľmi sladké, je oveľa zdravšie. Obsahuje všetky podstatné a výživné látky a chutí skutočne ako pravé, lahodné kakao.
Pochádza prevažne z oblasti Strednej a Južnej Ameriky, kde má dlhú tradíciu v šamanských a rituálnych praktikách pôvodných národov, ako sú Mayovia a Aztékovia. Tí kakao považovali za „potravu bohov“.
Autentickosť a otvorenie srdca
V ezoterických a duchovných komunitách je ceremoniálne kakao často súčasťou rituálov, meditácií, zvukových kúpeľov, dychových cvičení či ženských kruhov. Ak sa pýtate, prečo je práve tento nápoj tak veľmi populárny, tu je odpoveď. V prvom rade, ide o absolútne prírodný a autentický nápoj. Ľudia hľadajú návrat k prírode a ceremoniálne kakao predstavuje pôvodnú, „čistú“ formu tejto posvätnej rastliny.
Rovnako ho môžeme považovať za nápoj srdca. V ezo kruhoch sa verí, že kakao otvára srdcovú čakru, podporuje empatiu, láskavosť a hlboké spojenie so sebou samým aj s druhými.
A samozrejme, ceremoniálne kakao podporuje vedomé prežívanie. Faktom je, že nenarušuje vedomie ako niektoré rastlinné medicíny, ale jemne povzbudzuje, ukotvuje v prítomnosti a podporuje introspekciu.