Mnohé chuťovky vznikli čisto náhodne.dreamstime
StoryEditor

Dobroty, ktoré vznikli náhodou: Zemiakové lupienky, majonéza či mozzarella. Ako sa na ne prišlo?

27.05.2025, 15:00
Životný štýl

Nebyť kuchárskej CHYBY, NÁHODY ALEBO NEDOSTATKU surovín, nepochutnávali by sme si dnes na mozzarelle, nanuku ani na šampanskom.

Majonéza

Slávna omáčka, bez ktorej si nevieme predstaviť tresčí ani štedrovečerný zemiakový šalát, vznikla ako z núdze cnosť. Písal sa rok 1756 a francúzsky vojvoda Richelieu porazil na Menorke pri Port Mahone britské vojsko. Na hostine, usporiadanej na počesť víťazstva, sa mala servírovať aj studená smotanová omáčka s vajíčkami. Smotana však v kuchyni došla, a tak ju šéfkuchár z núdze nahradil olejom. Francúzom „mahonéza“ (omáčka nazvaná podľa miesta víťazstva Port Mahonu) zachutila tak, že sa stala súčasťou ich (no nielen) kuchyne.

Elementy ženy: Kaderník Ján Molnár

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. jún 2025 03:52