Mnohé chuťovky vznikli čisto náhodne.dreamstime
StoryEditor

Dobroty, ktoré vznikli náhodou: Zemiakové lupienky, majonéza či mozzarella. Ako sa na ne prišlo?

27.05.2025, 15:00
Životný štýl

Nebyť kuchárskej CHYBY, NÁHODY ALEBO NEDOSTATKU surovín, nepochutnávali by sme si dnes na mozzarelle, nanuku ani na šampanskom.

Zemiakové lupienky

Keby istý hosť nenaštval šéfkuchára jednej luxusnej newyorskej reštaurácie, mnohí dietológovia by boli bez práce, pretože svet by bol chudobnejší o smažené zemiakové lupienky.

V roku 1853 si jeden zákazník sťažoval, že jeho opekané zemiaky sú nakrájané ma príliš hrubé plátky. Kuchár sa naštval, natruc zemiaky nastrúhal natenučko, posypal ich hromadou soli a korenia, opiekol a nechal to otravnému hosťovi odniesť na stôl. Namiesto očakávaného zadosťučinenia sa dostavil úspech a zemiakové čipsy vyrazili na víťazné ťaženie svetom.

Elementy ženy: Kaderník Ján Molnár

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. máj 2025 15:02