
Hneď na začiatok by sme mali ozrejmiť, ktoré potraviny patria do chladu a ktoré nie.
Chlad: kamarát či nepriateľ?
Faktom je, že nie všetky typy potravín sa so studeným prostredím kamarátia. Platí, že práve v zlom mieste môže byť skrytá príčina ich kazenia. To, že sú potraviny v chlade, neznamená, že sa vám nepokazia: chlad iba spomaľuje, ale nezastavuje biologické a chemické procesy.
Do chladničky rozhodne patria potraviny ako sú mliečne výrobky, mäso, ryby, vajcia, väčšina zeleniny ako napríklad brokolica, mrkva či špenát. Naopak mimo chladničky skladujte: paradajky, banány, citrusy, zemiaky, cibuľu a cesnak a ovocie. Týmto druhom chlad neprospieva a bude sa im lepšie dariť niekde inde.
Správne balenie je kľúčové
Vzduch a vlhkosť sú najväčší nepriatelia čerstvosti. Ak chcete, aby vaše potraviny zostali čerstvé po dlhé dobu, dbajte najmä na vhodné skladovanie. Používajte uzavreté nádoby alebo vákuové vrecká na mäso, syry, či zvyšky jedál. Nápomocné môžu byť aj papierové utierky v nádobách s bobuľovým ovocím, pretože absorbujú vlhkosť a predchádzajú plesniam. A samozrejme, ak chcete zaručiť chutné a vláčne pečivo, použite napríklad priedušné vrecká z textilu.
Sú oveľa vhodnejšie ako papierové vrecká zo supermarketov a práve vďaka nim bude vaša strava o niečo pestrejšia.