Zistite, ako skladovať potraviny tak, aby sa viac nekazili.Shutterstock
StoryEditor

Zabudnite na pokazené potraviny! Tu je návod, ako ich skladovať dlhodobo a efektívne

11.05.2025, 19:00
Životný štýl

Myslím si, že toto poznáme všetko. S dobrým úmyslom nakúpime plnú chladničku potravín, no o pár dní neskôr s nevôľou vyhadzujeme zhnité a zabudnuté zvyšky. Plytvanie jedlom nie je len ekonomickým problémom, ale aj ekologickým. Našťastie, existuje niekoľko jednoduchých, ale účinných spôsobov, ako potraviny skladovať tak, aby vydržali dlhšie a stále čerstvé.

Hneď na začiatok by sme mali ozrejmiť, ktoré potraviny patria do chladu a ktoré nie.

Chlad: kamarát či nepriateľ?

Faktom je, že nie všetky typy potravín sa so studeným prostredím kamarátia. Platí, že práve v zlom mieste môže byť skrytá príčina ich kazenia. To, že sú potraviny v chlade, neznamená, že sa vám nepokazia: chlad iba spomaľuje, ale nezastavuje biologické a chemické procesy. 

Do chladničky rozhodne patria potraviny ako sú mliečne výrobky, mäso, ryby, vajcia, väčšina zeleniny ako napríklad brokolica, mrkva či špenát. Naopak mimo chladničky skladujte: paradajky, banány, citrusy, zemiaky, cibuľu a cesnak a ovocie. Týmto druhom chlad neprospieva a bude sa im lepšie dariť niekde inde.

Správne balenie je kľúčové

Vzduch a vlhkosť sú najväčší nepriatelia čerstvosti. Ak chcete, aby vaše potraviny zostali čerstvé po dlhé dobu, dbajte najmä na vhodné skladovanie. Používajte uzavreté nádoby alebo vákuové vrecká na mäso, syry, či zvyšky jedál. Nápomocné môžu byť aj papierové utierky v nádobách s bobuľovým ovocím, pretože absorbujú vlhkosť a predchádzajú plesniam. A samozrejme, ak chcete zaručiť chutné a vláčne pečivo, použite napríklad priedušné vrecká z textilu.

Sú oveľa vhodnejšie ako papierové vrecká zo supermarketov a práve vďaka nim bude vaša strava o niečo pestrejšia.

Elementy ženy: Marián Hornyák

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2025 19:02