
Jeho výhodou je aj fakt, že je vhodný takmer pre každého. Vzhľadom na to, že žiadnu potraviny nevylúčite zo svojho jedálnička na sto percent, nebudete sa cítiť obmedzení. Tento štýl je samozrejme ideálny pre ľudí, ktorí by radi zmenili svoje stravovacie návyky, no nechcú ísť do extrémov. Je flexibilný, nenásilný a prístupný každému.
A to skutočne bez pocitu viny, ak si občas doprajete steak či dobrý hamburger.
Jednoduché a chutné nápady
Ak premýšľate, ako tento trend zaradiť do svojej bežnej rutiny, tu je niekoľko rád. Flexitariánske stravovanie je často absolútne jednoduché. Postačí vám len štipka kreativity a o bohatú a chutnú stravu budete mať zaručene postarané. Skvelými variantami sú napríklad cícerový guláš s batátmi a špenátom, pečený karfiol s tahini omáčkou a granátovým jablkom alebo klasické špagety s pestom z rukoly a orechov. Ak obľubujete ľahké jedlá, vyskúšajte polievku z červenej šošovice so zázvorom a kokosovým mliekom.
A ak chcete rastlinné varianty prepojiť so živočíšnymi, vsaďte napríklad na rizoto so špargľou, parmezánom a kúskom lososa. Perfektne chutí aj šalát s pečenou tekvicou, feta syrom a trochou prosciutta alebo thajské kari s tofu a krevetami.
Flexitariánstvo nie je diéta, ale dlhodobý prístup k jedlu. Nenúti vás k ničomu, len vás inšpiruje k lepšiemu výberu. K lepšej ceste pre vaše zdravie, planétu aj budúce generácie. A možno práve tento „zlatý stred“ je odpoveďou, ktorú dnešná doba hľadá. Čo poviete, vyskúšate?