Nepravidelné stravovanie môže spôsobiť väčšie problémy ako ste si mysleli.Unsplash/ Diana Polekhina
StoryEditor

Jete málo? Aj zo zanedbávania pravidelnej stravy môžete priberať

09.03.2022, 12:00
Zdravie
Miesto sladkých raňajok iba rýchla káva, výdatný obed nahradí bageta z bufetu. Ak ste prekvapená, že z vašej váhy neubúda, ale deje sa opak, zamerajte sa na to, ako často jete.

Obmedziť stravu tak, aby ste ušetrili kalórie, znie ako rýchly a účinný krok k dosiahnutiu nižšej hmotnosti. Vynechávanie jedál v skutočnosti však spôsobuje, že sa na vás kilá nalepia rýchlejšie.

Stoja vám za to tieto riziká?

Od jari je to už len pár mesiacov k letu a vytúženému teplému počasiu. Práve v tomto období sa môže stať, že siahnete po prvej rýchlej diéte, aby ste sa čoskoro mohli predviesť v plavkách. Ak je teda vašim cieľom schudnúť, v prvom rade nevynechávajte jedlo. Takýmto spôsobom cez deň rýchlo vyhladnete a večer budete musieť kalórie doplniť.

Zdravotné riziká spojené s obmedzením stravy so sebou prinášajú dočasné chudnutie, no vôbec telu neprospievajú.Častá nepravidelnosť vám môže privodiť problémy ako napríklad:

  • Nedostatok energie na fungovanie počas celého dňa
  • Nočné prejedanie
  • Postupné spomalenie metabolizmu
  • Nízku hladina cukru v krvi
  • Úzkosť
  • Nábeh na vznik poruchy príjmu potravy

Rozdiel medzi diétou a zanedbávaním

Existuje typ diéty, počas ktorej si dobu stravovania kontrolujete cielene, táto metóda sa volá prerušovaný pôst. V jeho prípade však ide o pestovanie návykov výhodných pre vaše telo. Odlišné je teda odopieranie si výživnej stravy v čase, kedy by ste sa mali najesť. Organizmus týmto spôsobom viac trestáte než by mu to malo pomôcť.

Je veľká šanca, že podľahnete svojim chúťkam a budete sa kŕmiť nezdravými jedlami, čo vedie k jojo efektu. Keďže prijmete menej kalórií než potrebujete, telo si pre istotu nechá všetko a stopne efektívne spaľovanie. Začne sa produkovať menej leptínu – hormónu znižujúcemu chuť do jedla – takže je pre vás ťažšie rozpoznať, kedy ste už sýta.

Sýtosť praje pripraveným

Čas vymedzený na to, aby ste sa najedli, môže prerušiť nabitý rozvrh. Dáte si rýchle pečivo a na večeru naservírujete kúsok pizze, pretože ste sa vrátili unavená z celého dňa. Prvým krokom je plánovať si jedlo, no najprv pomaly. Nájdite si jednoduché, chutné recepty, ktoré nezaberú veľa času na prípravu. Nemusíte variť päť chodov na celý týždeň. Namiesto toho si večer predtým pripravte výživné raňajky, aby ste sa ráno netrápili s výberom.

Aj napriek vašej maximálnej pripravenosti prídu dni, počas ktorých sa nestihnete ani naraňajkovať. Majte preto pripravené zdravé občerstvenie. Pri jeho konzumácii si v duchu poďakujete a vlčí hlad zaženiete. Kúpte si napríklad proteínové tyčinky s nízkym obsahom cukru a do firemnej chladničky si odložte grécky jogurt.

Prijímajte kalórie rovnomerne

Namiesto vynechávania jedál si veľké porcie rozdeľte na niekoľko menších. Počas dňa si doprajte proteíny, ovocie, zeleninu a aj nejaké tie sacharidy. Wellness koučka Deane Panday na svojom instagrame odporúča štyri až päť chodov denne, aby ste udržali hlad na uzde a strácali váhu postupne. Takisto nikdy nezabúdajte na raňajky – vďaka nim dokážete naštartovať telo a pripraviť ho na náročný deň.

Chudnutie si prirodzene vyžaduje čas a trpezlivosť, no odmenou je mnoho zdravotných benefitov. Vychutnať si jedlo by malo byť vašou prioritou, či už máte nabitý program alebo nie. Odísť od stola k obedu, na ktorý ste sa celý deň tešili, dokáže zmierniť stres a pomôcť zlepšiť sústredenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:42