Zaradenie sezónnych potravín do vášho jedálnička bude mať hneď niekoľko pozitív. Tieto potraviny sú nutrične hodnotnejšie, z čoho bude benefitovať vaše zdravie. Zároveň je to ideálna cesta k udržateľnosti a ochrane životného prostredia.
Výhody sezónnych potravín
Výhod, ktoré so sebou nakupovanie prevažne sezónnych potravín prináša je viac než dosť. Dnes už máte v podstate celoročne na dosah čokoľvek, na čo si spomeniete. Samozrejme, že aj vďaka tomu je váš jedálniček pestrý a vy prijímate pravidelne dostatok vitamínov a minerálov, no je to skutočne tak? Naozaj majú paradajky či papriky v zime nutričné hodnoty ako počas leta, keď je ich hlavná sezóna a dozrievajú postupne a vo svojom prirodzenom prostredí? To sa odráža na ich chuti, vôni, ale aj kvalite a tiež na spomínanom množstve minerálov a vitamínov. Chuť dovážanej zeleniny a ovocia počas zimy je skutočne neporovnateľná s chuťou týchto plodín v lete. V neposlednom rade treba mať na pamäti aj fakt, že sezónne potraviny sú oveľa ekologickejšou a udržateľnejšou alternatívou. Dovážané potraviny zanechávajú obrovskú uhlíkovú stopu. A v neposlednom rade je tu ešte ekonomická stránka. Okrem toho, že v sezóne sú konkrétne potraviny dopestované v tomto období lacnejšie, podporujete aj lokálnych pestovateľov. Je to možno o dôvod viac, prečo by ste práve tieto potraviny mali zaradiť do svojho jedálnička.
Ako na to?
Bola by škoda odopierať si možno z času na čas exotické chute, alebo sa obmedziť počas zimných mesiacov len na mrkvu či ostatnú koreňovú zeleninu. Dať si z času na čas aj niečo, čo sa v našich zemepisných šírkach nepestuje je úplne v poriadku. Oveľa dôležitejšie však je, aby ste zároveň dali predovšetkým šancu sezónnym potravinám. Najviac inšpirácii, potravín a surovín nájdete možno na rôznych farmárskych trhoch. Poobzerajte sa, či sa vo vašom okolí niečo podobné neorganizuje. Snažte sa vždy do jedálnička zaradiť to, čo práve rastie či dozrieva. Kým na jar máte pár týždňov obdobie špargle, v lete je možností oveľa viac. Bobuľové ovocie, čerstvé paradajky, papriky. Na jeseň sa zase zbiera úroda v podobe jabĺk, hrušiek, zemiakov, koreňovej zeleniny...urobte si z nich zásoby a to čo viete si uskladnite aj na zimné obdobie. Okrem zavárania môžete zvoliť aj sušenie niektorých plodov, či mrazenie. Práve spomínané druhy ovocia ako sú hrušky či jablká dokonca v chladných tmavých priestoroch vydržia pokojne aj niekoľko mesiacov. Tak prečo to nevyužiť?