JAPONSKO
Na vianočnom stole vyprážané kura a jahodový koláč
Boris & Momoko Kolář
Štedrý deň je pre Japoncov bežným pracovným dňom, starší pracujúci ľudia veľakrát nič neoslavujú a potom až 25. decembra si dajú doma vyprážané kura z KFC a vianočný jahodový koláč – kurisumasu kéki alebo čokoládovú roládu – Bûche de Noël. Oboje si väčšinou kúpia v obchode. Už v septembri som videl reklamu na objednávku na vianočný koláč v zľave, ak si ho objednajú do konca mesiaca.
Kapra nejedia
Mám šťastie, že manželka je kuchárka z povolania, takže vie výborne pripraviť akékoľvek jedlo. Ja spravím náš zemiakový šalát a ona rybu. Kapor to však nie je, toho Japonci nejedia, pretože to pre nich nie je ryba, ktorú by považovali za chutnú. V prvom momente boli zdesení, keď som im povedal, že kapor patrí na náš sviatočný stôl, no mysleli si, že ide o farebného japonského kapra, ktorého oni chovajú v záhradných jazierkach.:-)
Darčeky nosí Santa
V Japonsku si bežne darčeky vymieňajú 25. decembra ráno, no my to robíme ako u nás – dávame si ich dvadsiateho štvrtého večer. Darčeky nám nenosí Ježiško, ale Santa-San, čo je vlastne niečo ako americký Santa Claus.
Romantika vs. Disneyland
Vianoce sú v Japonsku vnímané skôr ako u nás Valentín. Mladí ľudia sa chodia zabaviť do mesta s kamarátmi alebo idú na romantickú večeru v páre. Rodičia s deťmi zas radi chodia 24. decembra do tokijského Disneylandu, ktorý však býva preplnený a nie každý sa tam dostane. Lístok si môžete kúpiť dokonca až po tom, ako vás vyžrebujú v lotérii.
Vysvietené parky a svetelné šou s hudbou
U nás v Tokiu sa ulice a obchody začínajú vyzdobovať začiatkom decembra. Nie však všetky. V každej väčšej budove, či už sú to kancelárie, alebo byty v mrakodrapoch, býva na prvom poschodí veľká lobby, kde je vždy postavený veľký vianočný stromček. Vyzdobené bývajú okolia železničných staníc, nákupné ulice, nákupné centrá a veľká svetelná výzdoba sa robí v parkoch alebo na námestiach. Tam sa potom každý večer zídu tisíce ľudí, aby si pozreli svetelnú šou, niekedy aj koordinovanú s hudbou. Tieto šou bývajú zdarma a veľmi dlho trvá, kým sa v dlhom rade ľudí dostanete až na koniec vysvieteného parku. Všetko však prebieha plynulo a riadi to polícia.
Rodina sa stretáva počas osláv nového roka
Práve tieto oslavy skôr pripomínajú naše vianočné sviatky. Oficiálnym sviatkom je síce len 1. január, ale väčšina zamestnancov máva aspoň štyri dni voľna, u nás vo firme to býva niekedy až desať dní. Tento čas trávime s rodinou, všetci príbuzní sa stretnú, oddychujú spolu a jedia tradičné japonské jedlá. V posledný deň roka sa jedávajú slíže soba z pohánky spolu s tenpurou, čo je väčšinou vyprážaná zelenina alebo ryba. O polnoci sa nerobieva ohňostroj, ale v chrámoch na privítanie nového roka zvonia veľké zvony. V prvý deň roka sa jedia oseči. Sú to viaceré druhy pokrmov servírované v drevených škatuľkách a každý z nich má svoj význam. Napríklad ebi, krevety varené so saké a sójovou omáčkou, symbolizujú dlhovekosť, nišiki tamago, vaječná roláda, zas bohatstvo a šťastie.
Omikudži alebo papieriky šťastia
Väčšina miestnych sa ide v prvých troch dňoch pomodliť do svätyne za šťastie a vytiahnuť si omikudži. Ide skôr o tradíciu ako náboženský rituál, keďže Japonci väčšinou nie sú veriaci, ale majú veľa tradícií, ktoré majú pôvod v náboženstve. Omikudži sú malé pásiky papiera s predpoveďou na nadchádzajúci rok. Prinášajú šťastie alebo smolu. Ak je predpoveď dobrá, na celý rok si ju dajú do peňaženky, aby im nosila šťastie. Ak je zlá, priviažu ju na špeciálne miesto vo svätyni, väčšinou pod najväčším a najstarším stromom, a všetky priviazané omikudži potom kňaz pozbiera a spáli, aby sa zlá predpoveď nesplnila.
IRAK
Nový rok oslavujeme v marci
Nikoleta & Sarbast Hama
Môj manžel pochádza zo severného Iraku, teda z Kurdistanu. Vychovávaný bol ako moslim, a keďže moslimovia Vianoce neoslavujú, ako dieťa ich s rodinou neslávil ani on. Najväčším sviatkom je preňho Nový rok, ktorý je u nich 21. marca. Všetci si vtedy oblečú tradičné oblečenie a organizujú pikniky s rodinou, na ktorých sa podáva jahňacie alebo morčacie mäso, tancuje sa, spieva a zapaľuje sa vatra. Vianoce však spolu každoročne oslavujeme aj s mojou rodinou u nás doma, v holandskom Amsterdame.
My sa aj pomodlíme, manžel nie, no rešpektuje to, tak ako ja zas rešpektujem jeho vieru. Dávame si oblátky s medom a cesnakom, našu tradičnú kapustnicu s klobásou, hríbmi a so slivkami a robievam aj zemiakový majonézový šalát a rybu. Veľa toho nepečiem, no nemôžu nám chýbať medovníky a vanilkové rožky, ktoré môj muž miluje. Ja zas obľubujem štedrák, raz som ho skúšala robiť aj ja, no najlepší je aj tak ten od babky, ten mi spolu s ďalšími koláčmi moji rodičia vždy radi prinesú zo Slovenska. Po štedrej večeri hádžeme orechy do rohov izby pre šťastie a prekrajujeme jabĺčko. Následne si otvárame darčeky od Santa Clausa a pozeráme vianočné filmy. Takže máme klasické slovenské Vianoce a Nový rok potom oslavujeme v marci.
AUSTRÁLIA
Vianoce na pláži
Susie Bahen
Vianočná atmosféra je v Austrálii úplne iná ako tá vaša, na severnej pologuli. V decembri je u nás príjemne teplé letné počasie, čo radi využívame, a preto trávime sviatky vonku. Mnoho rodín chodieva na pláž alebo do parku, kde spoločne grilujú mäso a morské plody. Ak negrilujú, tak ich nájdete na pikniku s kamarátmi a rodinou.
Studené misy, šalát a krevety
My doma oslavujeme tak ako na Slovensku – 24. decembra. Nechýbajú kapustnica, prekrajovanie jabĺčka, orechy ani oblátky. Väčšina Austrálčanov však volí studené misy, na ktorých nájdete rôzne druhy šuniek a pečené morčacie mäso. Misy dopĺňajú už spomínané grilované plody mora – krevety a homár. Chýbať nemôže čerstvý zeleninový šalát. A aby sme nezabudli na dezerty, populárne sú trifle a Pavlovovej torta s čerstvým ovocím a jahodami.
Santa prichádza z pláže
Santa Claus je často zobrazovaný vo svojom zvyčajnom červenom obleku, avšak niekedy aj so slnečnými okuliarmi, dokonca v šortkách. Deťom sa hovorí, že po príchode vyzlečie svoje teplé oblečenie a príde ako návšteva z pláže. Prichádza v noci, kým spia, a nechá im pri stromčeku darčeky, ktoré si potom 25. decembra ráno otvoria. Deti večer pred spaním nechávajú na stolíku mrkvu pre soba a pre Santu keksík a pohár mlieka. My máme sviatky rozdelené na slovenské a austrálske – doma si rozbaľujeme darčeky 24. decembra večer a na ďalší deň trávia moje dcéry sviatky u svojho otca zas austrálskym spôsobom. Mne osobne sa však viac páčia slovenské tradície.
Šport aj nákupy
Druhý sviatok vianočný sa u nás nazýva Boxing Day a počas tohto dňa sa konajú výnimočné športové udalosti – napríklad kriketový zápas Boxing Day Test alebo jachtárske preteky zo Sydney do Hobartu. Veľa Austrálčanov tiež využíva povianočné výpredaje a chodí na nákupy.
Súťaže o najlepšiu výzdobu
Austrálčania zdobia svoje domovy žiarivými svetlami a v mnohých štvrtiach sa konajú súťaže o najkrajšie vianočné osvetlenie, na ktorých sa zúčastňuje veľké množstvo ľudí. Niektoré mestá, napríklad Sydney, sú známe svojimi verejnými vianočnými svetelnými projekciami. Čo sa týka dekorácií na vianočnom stromčeku, zaujímavosťou je, že mnohí ich zdobia austrálskymi motívmi, ako sú prútie či eukalyptové listy. A niektorí aj vianočným kríkom – ide o rastlinu s malými bielymi kvetmi, ktoré sa okolo Vianoc sfarbujú do červena.
Koleda o klokanoch
Vo veľkých mestách sa ľudia zhromažďujú v parkoch, aby si pri sviečkach zaspievali vianočné koledy. Najznámejšie takéto podujatie sa koná v Melbourne, kde žijeme. Spievame tradičné známe koledy, no aj špecifické austrálske, ako je napríklad koleda o Santových saniach ťahaných klokanmi – Six White Boomers. Veľkým plusom austrálskych Vianoc je to, že sa nikam neženieme. Známe vianočné tradície sú tu prepojené s naším uvoľneným životným štýlom vonku, charakteristickým pre leto na južnej pologuli.
FRANCÚZSKO
Sviatočnú atmosféru si užívame na svahu
Katarína Hollá & Etienne Baget
Predstavte si Vianoce ako z rozprávky. Vždy biele, magické, ale aj plné aktivít. Keďže žijeme v malebnom lyžiarskom stredisku Val d‘Isère vo francúzskych Alpách, presne také aj sú. Etienne pochádza z Bretónska, tak sme spoločne vytvorili mix slovenských a francúzskych tradícií, ktoré nám pripomínajú domov. A zároveň objavujeme aj to najlepšie z miestnej alpskej kultúry.
Kapustnica aj foie gras
Aj keď pre Francúzov je dôležitejší 25. december, zachovávam si aj naše slovenské zvyky, a preto mávame štedrú večeru ako u nás – 24. decembra. Jedlá na stole sú však už kombináciou oboch kultúr. Podávame tradičnú kapustnicu a zemiakový šalát, ale aj francúzske pochúťky, akými sú ustrice, slimáky či foie gras. Tento mix chutí nám dovoľuje cítiť sa doma v dvoch krajinách naraz. Darčeky, ktoré tu nosí Père Noël (Otec Vianoc, niečo ako Santa Claus), si rozbaľujeme až 25. decembra, ako je zvykom vo Francúzsku. Tento deň sme spolu a užívame si ho aj lyžovačkou či prechádzkou. Val d’Isere je počas sviatkov očarujúco vyzdobené, a keď nie sme na svahu, užívame si sviatočnú atmosféru v miestnych reštauráciách.
Štefan po slovensky
Keďže Etienne je vlastne „Štefan“, 26. december sa u nás nesie v duchu osláv, tak ako je aj na Slovensku zvykom. Tento zvyk som priniesla viac ja zo Slovenska, keďže vo Francúzsku sa meniny veľmi neoslavujú, ale je to príjemné prepojenie s domovom a prináša do sviatkov oživenie.
Šampanské otvárame lyžou
Silvester sa nesie v znamení zábavy a dobrého jedla, ako aj na Slovensku. Francúzi si radi doprajú večeru s priateľmi, kde nechýba šampanské a bohaté menu. Špeciálne jedlá sa príliš nejedia, ide skôr o trávenie času s blízkymi. My sme si ešte zaviedli svoju vlastnú tradíciu – šampanské na Silvestra vždy otvárame hranou lyže a na Nový rok sa snažíme vždy vyraziť spolu na svah, užiť si prvý deň roka aktívne v prírode. Riadime sa heslom „ako na Nový rok, tak po celý rok.“
Koláč s figúrkou
Zaujímavosťou je galette des rois, koláč z lístkového cesta s mandľovou plnkou, ktorý sa podáva na Troch kráľov a má v sebe zapečenú malú figúrku. Ten, kto ju nájde, vyhráva, stáva sa kráľom alebo kráľovnou a dáva si na hlavu papierovú korunku. Francúzska kuchyňa počas sviatkov je skutočne bohatá, ale tento koláč sa spája aj s peknou tradíciou, preto ho určite odporúčam. Pôvod má pohanský – počas vianočných sviatkov (vtedy saturnálií) Rimania dávali svojim otrokom na pár dní práva ich pánov. Zvykom bolo dať do jedla bôb tomu, kto sa mal stať kráľom saturnálií. Časom sa udomácnil ako kresťanský sviatok, ktorý je spomienkou na príchod Troch kráľov.
Francúzske sviatky sú pokojné
Zvykom je tráviť čas s blízkymi pri dlhej pomalej večeri s kvalitným jedlom, kde sa nikto nikam nenáhli, všetci sa rozprávajú, zaujímajú jeden o druhého, mobily, televízor a iné rušivé elementy sú celý čas vypnuté. A práve tento aspekt – spoločnosť a pohodlie domova – si najviac užívame aj my.