Hranolky sú kalorická bomba.Shutterstock
StoryEditor

Prílohy: Zemiaky, ryža, cestoviny. Prezradíme vám, ktorá príloha má najmenej kalórií a môžete ju jesť bez výčitiek

18.10.2024, 08:00
Životný štýl

Prílohy sú často považované za hotový postrach. Veľakrát sa im radšej vyhýbate, než by ste si ich naplno vychutnali. Nie každá príloha je však kalorická bomba, ktorá sa odrazí na vašej váhe. Práve naopak. Viete, koľko kalórii majú zemiaky, ryža a ktorá príloha je energeticky najmenej výdatná a pritom výživná?

Cestoviny

Ani z cestovín nemusíte mať strach. Opäť si stačí len správne vybrať. Medzi obyčajnými cestovinami z bielej múky a tými z celozrnnej je síce zanedbateľný rozdiel v kalorických hodnotách, no podobne ako pri ryži, aj tu si treba vyberať skôr tú zdravšiu variantu, ktorou sú v tomto prípade celozrnné cestoviny, pretože vášmu telu doplnia aj vitamíny, minerály a vlákninu.

Zdravšie varianty

Ak chcete siahnuť po zdravších variantoch, potom zaraďte do svojej stravy quinou, ktorá je ako jedna z mála príloh bohatá aj na bielkoviny. Sto gramov z nej má asi 120 kalórií. O 10 kalórií menej má kuskus. Pokojne ho pripravte aj bez tuku, vďaka čomu bude oveľa viac fit. Kus kus má veľkú výhodu a to, že sa veľmi rýchlo a jednoducho pripravuje. A chutí skutočne výborne. Podobne ako bulgur, ktorý je spomedzi všetkých príloh najmenej kalorický. Má len 80 kalórií na sto gramov a tiež je bohatý na vitamíny, minerály, vlákninu a aj tu je príprava veľmi rýchla a jednoduchá.

image

Kuskus je skvelá, nízko kalorická príloha.

Shutterstock

Knedľa

O popredné priečky v množstve kalórií sa pokojne môže s hranolkami deliť aj knedľa. Je to síce náš klasický pokrm, no pokiaľ sa snažíte o zdravé a vyvážené stravovanie, mali by ste ju z jedálnička úplne vynechať. Navyše ide o potravinu, ktorá ani nutrične nie je nijako vyvážená.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. október 2024 08:02