Hranolky sú kalorická bomba.Shutterstock
StoryEditor

Prílohy: Zemiaky, ryža, cestoviny. Prezradíme vám, ktorá príloha má najmenej kalórií a môžete ju jesť bez výčitiek

18.10.2024, 08:00
Životný štýl

Prílohy sú často považované za hotový postrach. Veľakrát sa im radšej vyhýbate, než by ste si ich naplno vychutnali. Nie každá príloha je však kalorická bomba, ktorá sa odrazí na vašej váhe. Práve naopak. Viete, koľko kalórii majú zemiaky, ryža a ktorá príloha je energeticky najmenej výdatná a pritom výživná?

Ak ste doteraz prílohy radšej vynechávali, pretože ste sa báli priberania, možno je načase dozvedieť sa niečo viac.

Zemiaky

Zemiaky patria k základným potravinám. V slovenskej kuchyni sú bežnou surovinou a zvyknú sa používať nielen ako príloha, ale pripravujú sa z nich aj rôzne hlavné jedlá. Samotné zemiaky sú bohaté na živiny. Ak ich navyše budete konzumovať aj so šupkou, doprajete svojmu telu extra dávku vlákniny. Sú v absolútnom súlade so zdravou výživou. Ale len za predpokladu, že z nich nerobíte hranolky, alebo ich nepečiete s množstvom pridaného tuku. A ak si ich následne nemáčate do rôznych kalorických dipov. Najlepšou voľbou sú v šupke varené zemiaky, ale pokojne aj bez nej. Sto gramov takto pripravených zemiakov má zhruba 85kalórií. Ak ich budete piecť v rúre bez tuku, alebo s minimálnym množstvom, bude to pri 100 gramoch približne rovnaké množstvo kalórií. Pre porovnanie, rovnako veľká porcia hranoliek už bude pre vás znamenať príjem skoro 300 kcl. Zemiaková kaša má okolo 120 kalórií. Ale môžete ju urobiť s použitím väčšieho množstva masla a sa opäť množstvo kalórií o niečo navýši. Alebo bez neho a energia, ktorú prijmete bude nižšia.

Ryža

Už dávno sa nepoužíva len jeden druh ryže. Azda najčastejšie siahate vďaka chuti a aróme po basmati, alebo jazmínovej ryži.  Sto gramov tejto prílohy má približne 130 kalórií, čo je rovnako ako v prípade obyčajnej bielej ryže. O pár kalórií menej, cca 110 má hnedá, alebo naturálna ryža. Oproti vyššie spomenutým má však viac živín a v neposlednom rade vlákninu, vďaka ktorej budete dlhšie sýti.

image

Ryža patrí k obľúbeným prílohám. Vyberajte si radšej naturálnu, než bielu.

Shutterstock
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. október 2024 08:02