Úsmev nám pristane, avšak niekedy to s ním netreba preháňať.Shutterstock
StoryEditor

Úsmev by sme mali používať s mierou. V týchto prípadoch môže poriadne uškodiť

03.10.2024, 16:00
Životný štýl

Hovorí sa, že úsmev je najkrajším doplnkom našej krásy. Príjemne dozdobí každú tvár, avšak netreba to s ním preháňať. Možno to znie zvláštne, avšak sú situácie, v ktorých si ním skôr prihoršíte. Už dávno neplatí, že všetko zachráni a podrží vás vždy, keď to potrebujete. Úsmev vám môže aj uskočiť, v týchto momentoch naň radšej zabudnite.

Mimika o nás prezrádza veľa. Ako sa cítime, nad čím premýšľame alebo ako vnímame ľudí okolo nás. Niekedy dokonca odhalí viac, ako by sme sami chceli povedať. Preto pri nej treba byť mimoriadne opatrní a dávať si veľký pozor na to, ako pred druhými ľuďmi vystupujeme. Či už hovoríme o pohľade, žmurkaní alebo o pohyboch hlavy. Pri komunikácií sú dôležité aj detaily, jedným z nich je aj náš úsmev.

Niekedy naň nedáme dopustiť

Prirodzeným a úprimným úsmevom si môžete získať mnohých ľudí. Využite ho na prvom rande a rozhodne budete mať úspech. Zažiarte ním na stretnutí s priateľmi. Pokojne naň vsaďte pri akýchkoľvek pozitívnych situáciách či stretnutiach. Ak spoznávate nových ľudí, alebo ak sa chcete s niekým spriateliť, práve vtedy je ideálne zapojiť aj vaše pery.

Vážne situácie = žiadny úsmev

Prvou zo situácií, pri ktorých by ste mali zachovať vážnu tvár, je napríklad vyjednávanie či riešenie vážnych situácií. Či už hovoríme o zjednávaní ceny s predajcom alebo o dohadovaní sa na obchodných stretnutiach. Ak si chcete zachovať autoritu a prirodzený rešpekt, s neutrálnym výrazom budete pôsobiť oveľa profesionálnejšie. Faktom je, že úsmev vytvára priateľskú atmosféru, čo je vo väčšine prípadov prínosné. V niektorých situáciách však potrebujeme pôsobiť dominantnejšie, preto ho vynechajte.

Ďalším dôvodom prečo úsmev niekedy uškodí je napríklad to, že pôsobí veľmi submisívne a menej autoritatívne. Keď s niekým vediete vážny rozhovor, je vhodné pôsobiť serióznejšie. Druhá osoba sa pri vás bude cítiť istejšie a bude vám aj o niečo viac dôverovať.

A čo pohovor? Áno aj nie

Častou situáciou, ktorú sprevádza napätie a stres je napríklad pracovný pohovor. Poctivo sa chystáme, dlho naň čakáme a do najmenších detailov premýšľame, čo povieme a čo nie. Práve v takýchto momentoch narábajte s úsmevom mimoriadne opatrne. Pri zoznamovaní je jemné pousmiatie v poriadku, dokonca môže zanechať pozitívny prvý dojem. Ak sa však následne začnete rozprávať o vážnejších témach, akými sú napríklad výška vášho platu či dĺžka pracovnej doby, buďte oveľa vážnejší. Hovoríte o dôležitých veciach, ktoré výrazne ovplyvnia vašu budúcnosť. Som presvedčená o tom, že nikto nechce uzavrieť dohodu s človekom, ktorý nevie byť seriózny. Aj keď to tak nemyslíte, nevhodný úsmev o vás nasvedčuje, že sa na danú situáciu nesústredíte a neprikladáte jej dostatočnú dôležitosť. A to rozhodne nechcete docieliť.

Nezabúdajte na to, že nie len to čo hovoríme ale aj spôsob akým komunikujeme, vedia poriadne zavážiť. Či už na pracovnom pohovore alebo v súkromnom živote. Striehnite si svoju mimiku a dbajte na to, aby bola vhodná a vyhovujúca. Som si istá, že keď sa s ňou naučíte pracovať, docielite želané výsledky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. október 2024 16:02