Odložte telefón, prospeje vám to viac, než si myslíte.dreamstime
StoryEditor

Digitálny detox: Eliminujte stres, zvýšte svoju produktivitu a doprajte si kvalitnejší spánok

17.07.2024, 14:00
Životný štýl

Digitálny detox vám pomôže v akomkoľvek životnom období. No v lete, počas dovolenky si vďaka nemu môžete oddýchnuť ešte viac. Okrem toho sa zbavíte stresu a určite oceníte aj zvýšenú produktivitu po návrate do práce.

Je len a len na vás, čoho všetkého sa počas detoxu vzdáte. A tiež to, na ako dlho. Postupne môžete čas bez digitálnych technológii predlžovať.

Postupne

Ak neviete ako začať, začnite postupne. Ak sa rozhodnete pre detox počas dovolenky, uzavrite sami so sebou dohodu, že si dáte od telefónu pauzu na jeden, alebo dva dni. Prípadne si obmedzte čas na sociálnych sieťach a kontrolujte si, aby ste ho nepresiahli. Čokoľvek, čo v tomto smere podniknete, bude pre vás veľkým plusom a zároveň motiváciou pokračovať a čas mimo digitálnych zariadení predlžovať.

Nezabudnite na notifikácie

Počas detoxu nezabudnite vypnúť všetky notifikácie. Tak z rôznych aplikácii, ako aj komunikačných kanálov či na e-maily. Vyhraďte si čas, kedy si tieto siete skontrolujete a mimo toho vás nebude nič vyrušovať a udržiavať „v strehu“. Pomôcť vám môže aj to, ak nebudete mať telefón stále pri sebe.

Benefity

Výhod, ktoré so sebou digitálny detox prináša je viac než dosť. Vďaka tomu, že na vás zo všetkých strán nebudú striehnuť informácie, aj tie negatívne, eliminujete množstvo stresu. Zároveň sa vaša myseľ upokojí, čo môže viesť následne k oveľa väčšej produktivite. Ani nebudete vedieť ako a zrazu sa vytriedia myšlienky a ostanú len tie, ktoré budú mať skutočnú váhu. Ďalšou výhodou digi detoxu je zlepšenie kvality spánku. Opäť za to môže pokojná myseľ, ale keďže nebudete dlho pozerať do telefónu, oveľa rýchlejšie sa vám začne tvoriť melatonín, ktorý je zodpovedný za spánok. Zaspávanie tak bude oveľa jednoduchšie. Zo spomenutými informáciami a ich pretlakom súvisí aj stres. Ten sa tiež značne eliminuje. Celkovo budete mať oveľa viac času a to sa odrazí aj na vašej produktivite. Vašej mysli sa veľmi uľaví, keď ju počas dňa nebudete dopovať kvantom rôznych a častokrát aj veľmi nepodstatných informácii.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. október 2024 19:32