Lepky môžu údajne pomôcť aj pri chrápaní.dreamstime
StoryEditor

Máte problémy so spánkom? Tajomstvo je skryté v našom dychu, vyskúšajte túto pomôcku

10.09.2024, 16:00
Životný štýl

Niektorí ľudia majú bezchybný spánok a nemusia pre to urobiť takmer nič. Iní majú s ním vážne problémy, a naopak, nič im nepomáha. Odborníci prišli s novým riešením, ktoré môže byť záchranou pre mnohých. Sú ním nočné pásky na ústa. Ešte ste o nich nepočuli? Je čas sa o nich dozvedieť. Vedci stoja za tým, že práve vďaka lepu, si doprajete kvalitnejší, zdravší a najmä tichý spánok.

O tom, že spánok je pre naše fungovanie absolútne kľúčový, vieme už dlho. Ovplyvňuje správny imunitný systém, energetické zásoby, metabolizmus a všetky životné funkcie. Bez dostatočného oddychu nie sme schopní plnohodnotne fungovať. Aj keď niekoľko dní s kruhmi pod očami a litrami kávy zrejme zvládneme, dlhodobo udržateľné to rozhodne nie je.

Nepodceňujte úlohu dychu

Nie nadarmo sa však hovorí, že nie je spánok ako spánok. Ovplyvniť ho môže veľmi faktorov. Jedným z nich je napríklad kvalitný matrac, dĺžka oddychu či dokonca osoba, pri ktorej zaspávame. Počuli ste o tom, že na náš relax výrazne vplýva aj náš dych? Je vedecky dokázané, že rozdiely v dýchaní  ústami a naopak nosom, sú naozaj obrovské. Mnoho ľudí  práve na tento aspekt zabúda. Ľahneme si, vypneme hlavu a posledné na čo sa sústredíme je náš dych. Často krát máme pocit, že dýchame jednoducho podvedome a nie je potrebné sa nad tým zamýšľať. Avšak v tomto prípade, je pravdou úplný opak.

Je dôležité si tiež uvedomiť, že pri dýchaní nosom aktivujeme nervový systém, ktorý je zodpovedný za regeneráciu, odpočinok a trávenie. Naopak nádychy ústami sú spojené s nervovým systémom, ktorý má na starosť akciu, útek alebo útok.

Tieto benefity vás prekvapia

Odborníci na spánok prišli s vyhlásením, že dýchanie nosom je pre naše telo oveľa prospešnejšie ako dýchanie ústami.  Ak dýchame nosom a ústa máme úplne zatvorené, môže nám to pomôcť lepšie zvládnuť únavu, ráno budeme oveľa menej malátnejší a dokonca, predídeme takto aj spánkovému apnoe. Aj keď na prvý pohľad sa to možno nezdá, takáto minimálna zmena sa údajne odrazí aj na našej potrebe navštíviť wc. Ak budeme dýchať výhradne nosom, nebudeme musieť vstávať a unavene kráčať na toaletu. Vedci sa ďalej zhodujú, že cez otvorené ústa do tela preniká oveľa viac nečistôt, sme náchylnejší na alergie a samozrejme, na chrápanie. Ako však zabrániť tomu, aby sme ústa v noci prirodzene nepootvorili? Riešenie je celkom jednoduché.

Pásky ako riešenie

Na trhu sa za posledné obdobie začali objavovať pásky na ústa. Jednoducho si ich večer nalepíte na ústa, čím zabezpečíte, že určite v noci zostanú zatvorené. Výhody takéhoto zalepenia sú podľa vynálezcov obrovské. Jednou z nich je aj eliminácia nočného strašiaka, chrápania. Preto ak s podobným problémom zápasíte, možno práve toto riešenie je pre vás ideálne. Ďalej však upozorňujú na to, že nie všetky pásky sú rovnaké. Na klasickú lepiacu pásku sa spoliehať neoplatí. Tá by namiesto očakávaných prínosov, zabezpečila oveľa viac škody. Spoliehať sa oplatí na overených výrobcov a kvalitné, medicínske materiály.

Pomoc aj pre známeho futbalistu

Mnoho ľudí takýto vynález skúsilo a sú s ním nadmieru spokojní. Do tejto kategórie zapadá aj niekoľko známych osobností. Jednou z nich je napríklad aj futbalista, Juraj Kucka. Niet pochýb o tom, že  na svoju prácu musí mať za každých okolností dostatok energie. Spánok je pre neho kľúčovou aktivitou, ktorá rozhodne musí byť plnohodnotná. Svojim fanúšikom prezradil tajomstvo, ako sa k dopracuje k vytúženému relaxu.

,,Mám svoj vankúš aj paplón, ktorý si nosím všade. Ten paplón váži 10 kilogramov. Je taký záťažový. Hotelový mi príde taký zvláštny. Zvykol som si lepiť no noc ústa, aby som dýchal len nosom,“ radí úprimne futbalista.

Vyzerá to tak, že táto pomôcka má naozaj niečo do seba. Predtým, ako sa rozhodnete ju vyskúšať sa však najskôr poraďte s vašim lekárom. Nie každému takýto prístup vyhovuje a každé telo je iné. Dôležité je naučiť sa počúvať to vaše a dopriať mu to, čo potrebuje. A takomto prípade rozhodne dosiahnete požadované výsledky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. september 2024 16:02