Príliš veľa spánku škodí vášmu organizmu.dreamstime
StoryEditor

Hypersomnia: Príliš dlhý spánok má negatívny dopad na váš organizmus. Hrozí vám aj priberanie

11.04.2024, 14:00
Zdravie

Spánok je dôležitejší, než by si mnohí mysleli. Organizmus počas spánku nielen oddychuje, ale aj regeneruje a je veľmi dôležité dopriať mu dostatok času práve na odpočinok. Každý má v tomto smere úplne iné potreby, no v posteli by ste mali stráviť minimálne šesť až osem hodín. Ak ste však spáči, ktorí pravidelne leňošia o niekoľko hodín dlhšie, škodíte sami sebe.

Tak ako v iných oblastiach aj tu platí, že všetko s mierou. Ani príliš veľa spánku nie je pre vás a vaše telo vždy najlepším riešením.

Vyspatí do ružova?

Máte pocit, že čím dlhšie budete spať, tým lepšie? A že po výdatnom viac než osem hodinovom spánku budete konečne vyspatí do ružova? Nemusí tomu vždy byť práve tak. Najviac sa vám oplatí dodržiavanie optimálneho spánkového režimu. Hypersomnia, alebo inak viac spánku, ako vôbec potrebujete vám môže spôsobiť aj zdravotné ťažkosti. Každému dobre padne vyspať sa z času na čas povedzme aj viac ako desať hodín. Najmä, ak máte za sebou pár prebdených nocí či dlhodobý spánkový deficit. Ak však spávate dlhodobo príliš dlho, môžu sa dostaviť negatívne dôsledky. V prvom rade môže byť váš štart do dňa oveľa ťažší, hoci vy môžete mať pocit, že by tomu malo byť práve naopak. Váš mozog sa dostáva do hybernácie a dať mu opäť impulz k tomu, aby hneď fungoval na plné obrátky môže byť problém.

image

Hypersomnia je rovnako nebezpečná ako insomnia.

dreamstime

Zdravotné problémy

Ak pravidelne strávite v polohe ležmo aj niekoľko hodín denne, nečudujte sa, že vás trápia bolesti chrbtice. Dostatok spánku má pozitívny vplyv aj na vašu hmotnosť, no aj tu treba podotknúť, že ak ležíte pridlho, spomalí sa vám metabolizmus a to sa v spojení s nedostatočným pohybom odrazí aj na vašej postave. Nehovoriac o tom, že čím dlhšie takto „oddychujte“ tým ťažšie sa vám dostáva do normálneho tempa a viac menej zleniviete doslova na počkanie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:09