Pripravte si účinné pasce proti osám.dreamstime
StoryEditor

Ako sa efektívne zbaviť ôs? Okrem pasce vám pomôžu aj tieto ingrediencie

09.09.2024, 14:00
Životný štýl

Dotieravé osi vám znepríjemňujú najmä koniec leta, no aj počas týchto dní ich je neúrekom. Ich bodnutie je bolestivé a často sprevádzané alergickými reakciami, čo nie je nič príjemné. V ojedinelých prípadoch aj život ohrozujúce. Na osi fungujú pasce, vďaka ktorým sa ich môžete jednoducho zbaviť.

Osi odpudzujú aj niektoré potraviny. Ak ich budete pravidelne konzumovať, osi sa vám budú oblúkom vyhýbať.

Jedlom proti osám

Osi priťahujú sladké vône, ale aj alkohol. Aj preto si možno posedenie pri pive neužijete bez toho, aby okolo vás nepoletovali dotieravé osi. No skúste si dať k pivu niečo poriadne cesnakové. Práve cesnak totiž na osi pôsobí doslova odpudzujúco. Rovnako je pre osi nepríjemný zápach, ktorý sa vylučuje pokožkou po konzumácii vitamínov skupiny B.

Éterické oleje

Éterické oleje možno poznáte v boji proti kliešťom, či komárom. Nevoňajú však ani osám. Najmä éterický olej, ktorý obsahuje citrónovú trávu, alebo klinčeky. Ak ho práve nemáte po ruke, rozdrvte cca 20 kusov klinčekov v mažiari a zalejte túto zmes olivovým olejom. Premiešajte, dajte do niekoľkých menších nádobiek na vašej terase a aj takto ich môžete odpudiť.

Pasca na osi

Skvelou a účinnou pascou na osi je tá, ktorú si jednoducho vyrobíte z plastovej fľaše. Fľašu zhruba v dvoch tretinách prerežte a vrch fľaše vložte hrdlom dolu do spodnej časti, ktorá vám ostane. Na spodok fľaše nalejte niečo sladké a voňavé, čo osi do pasce naláka. Sirup, pivo, limonáda, kúsky ovocia...alebo len cukor s vodou. Osi si otvorom veľmi rýchlo nájdu cestu k lahodnému nápoju na spodku fľaše, no von sa im už dostať nepodarí. Rovnako môžete použiť aj inú nádobu, kde do vrchnáka navŕtate pár dier, cez ktoré sa osi dostanú dovnútra.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. september 2024 14:02