Ak chcete udržať pozornosť druhej osoby, vsaďte na tieto rady.Dreamstime
StoryEditor

Ako byť majstrom internetovej komunikácie? Tajomstvo odhalené, takto si udržíte pozornosť aj cez správy

02.09.2024, 18:00
Životný štýl

Komunikovať s niekým naživo, je nám častokrát úplne prirodzené. Plynule prechádzame z témy na tému, reagujeme na mimiku či výraz druhej osoby. Debata cez správy je preto o niečo komplikovanejšia. Ešte o to viac, ak osobu na opačnej strane poznáme len minimálne. Existuje niekoľko efektívnych rád, ktoré vám pomôžu udržať si kohokoľvek pozornosť. Ak ich budete dodržiavať, stanú sa z vás skutoční komunikační profesionáli.

Moderná doba so sebou priniesla pokrokové možnosti výmeny informácií. Okrem osobných stretnutí a dlhých rozhovorov máme k dispozícií tisíce technológií. Jednou z nich je aj komunikovanie cez správy. Denne ich pošleme stovky,  bez toho aby sme sa nad nimi zamýšľali. Ak však vediete diskusie, na ktorých vám záleží a snažíte sa za každú cenu v nich udržiavať napätie, tieto rady sú pre vás. Sú mimoriadne jednoduché, no napriek tomu sú účinné a spoľahlivé. Stačí len pozorne čítať a následne zapojiť kreativitu. Výsledky vás prekvapia!

Krátko, jasne, zreteľne

V prvom rade, nezabúdajte na spôsob akým vaše myšlienky formulujete. Berte do úvahy to, že elektronická komunikácia je od tej osobnej poriadne odlišná. Píšte zrozumiteľné, krátke a jasné vety. Nikoho predsa nebavia dlhé správy, v ktorých sa po pár sekundách stratí. Vsaďte na zrozumiteľnosť. Snažte sa taktiež o to, aby vaše výmeny názorov boli dynamické. Na odpovedanie nečakajte príliš dlho, ale na druhej strane, nereagujte okamžite. Pokúste sa nájsť zlatú strednú cestu. Tá vám obom pomôže udržať pozornosť a taktiež vás naladiť na tú správnu komunikačnú cestu.

Zabudnite na nudu

Druhá rada je univerzálna, v praxi je však mimoriadne dôležitá. Je ňou to, aby vaše správy jednoducho mali šťavu! Buďte vtipní, zaujímaví a hlavne, nedovoľte druhej osobe aby sa pri vás nudila. Pokojne vytiahnite vtipné príhody z vašej minulosti alebo hovorte o nečakaných situáciách, ktoré ste zažili. Vaše skúsenosti nemusia byť zdĺhavé či obšírne. Práve naopak. Vsaďte na krátke, ale za to pútavé okamihy. Nebojte sa povedať ani váš obľúbený vtip alebo šokujúcu zaujímavosť o vás, ktorá by druhú stranu mohla zaujať.

Vsaďte na otázky

Ďalšou overenou radou je napríklad používanie otázok. Ak druhá strana uvidí, že o neho máte záujem, oveľa jednoduchšie si jeho pozornosť udržíte. Choďte do toho naplno, pýtajte sa a zaujímajte sa. Samozrejme, všetkého veľa škodí. Robte to s rozvahou a postupne. Zo začiatku to vyskúšajte jednoducho. Namiesto ,,Dnes som mala fajn deň,“ sa spýtajte radšej: ,,Aký si mal dnes deň?“. Ak chcete byť ešte o niečo profesionálnejší, používajte radšej otvorené otázky. Pri tých zatvorených by vaša debata mohla rýchlo stroskotať. Pri tých druhých naopak poskytujete mnoho možností na rozprúdenie kvalitnej konverzácie. Pravidlom je taktiež to, že ak komunikujete s empatickou osobou, niekoľko otázok sa vás určite spýta naspäť. A táda! Perfektná debata plná obojstrannej pozornosti je na svete!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. september 2024 17:16