Ak cítite, že je cuketa horká, radšej ju nejedzte.dreamstime
StoryEditor

Cuketa ako jed? Ak má takúto chuť, vyhoďte ju rovno do koša

11.08.2024, 08:00
Životný štýl

Cuketová sezóna je v plnom prúde a treba ju naplno využiť. Táto zelenina má vynikajúcu chuť, málo kalórii a dá sa pripraviť na slano aj na sladko. No každoročne aj kvôli cukine skončí nejeden človek v nemocnici. To, že nie je niečo v poriadku vám prezradí jej chuť.

Cuketa sa najčastejšie tepelne upravuje, no pokojne sa môžete zahryznúť aj do surových plodov. Akonáhle zacítite, že jej chuť je horká, bez zaváhania ju radšej vyhoďte.

Rýchla pomoc

V prípade, že ste zjedli plod cukety, ktorý bol jedovatý, nemusíte hneď bežať do nemocnice. Otrava sa prejavuje zvracaním, prípadne hnačkami a kŕčmi v bruchu. Pomôže vám oddych, dostatok tekutín a pár dňová diéta. Pokiaľ však vracanie, alebo iné žalúdočné problémy neutíchajú ani po niekoľkých hodinách, návštevu lekára viac neodkladajte.

Jedovatá cuketa

Nie len cuketa môže obsahovať jedy, ale aj uhorky či iné tekvicovité plody. Otravu spôsobuje látka kukurbitacin, ktorá sa nachádza hlavne pri stopkách týchto plodov a má horkú chuť. Pomocou nej sa plody chránia pred bylinožravcami, no ich postupným šľachtením sa podarilo množstvo tejto látky v plodoch eliminovať. Ak však vy sami pestujete cukety a priesady máte z neoverených zdrojov, buďte obozretní. Šanca, že práve tieto cukety budú jedovaté je oveľa vyššia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. október 2024 18:36