Ak cítite, že je cuketa horká, radšej ju nejedzte.dreamstime
StoryEditor

Cuketa ako jed? Ak má takúto chuť, vyhoďte ju rovno do koša

11.08.2024, 08:00
Životný štýl

Cuketová sezóna je v plnom prúde a treba ju naplno využiť. Táto zelenina má vynikajúcu chuť, málo kalórii a dá sa pripraviť na slano aj na sladko. No každoročne aj kvôli cukine skončí nejeden človek v nemocnici. To, že nie je niečo v poriadku vám prezradí jej chuť.

Nič nepodceňujte

Jemne nahorkastá chuť cukety vás možno nie vždy úplne odradí. Soľ, koreniny, bylinky či iné prísady ju dokonca dokážu úplne potlačiť. Ak však v jedle, ktorého súčasťou je cuketa zacítite horkosť, radšej ho ďalej nekonzumujte. Zdravému človeku síce okrem pár dňových nevoľností nič vážnejšie nehrozí, no v niektorých prípadoch môže takáto cuketa spôsobiť fatálne následky.

Alergici pozor

Cuketa dokonca môže byť hotovým postrachom aj pre alergikov. Kríži sa totiž z peľom ambrózie, takže tí z vás, ktorí naň majú alergiu by mali byť pri konzumovaní cukety obzvlášť obozretní. Aj tu platí, že čím citlivejší na daný alergén ste, tým je to pre vás nebezpečnejšie. Aj napriek tomu patrí cuketa k obzvlášť zdravej zelenine, ktorá by na vašich tanieroch nemala chýbať a to nie len v lete.

Tipy, ale chutné pokrmy z čerstvej cukety nájdete na webe Varíme spolu.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 15:02