Stanovte si v živote striktné hranice, ktoré nebudete prekračovať.Dreamstime
StoryEditor

Stanovte si osobné hranice bezpečia. Tieto bariéry za žiadnych okolností neprekračujte!

14.07.2024, 12:00
Životný štýl

Byť druhým k dispozícii a vedieť pomôcť za každých okolností je nepochybne veľmi dôležité. Avšak ešte podstatnejšie je vedieť si stanoviť hranice. S hrdosťou povedať, čo presahuje vaše možnosti alebo do čoho sa púšťať radšej nebudete. Bez určenia si striktných pravidiel, by nemala fungovať nijaká dáma. Teda pokiaľ si chce vážiť samú seba a budovať si plnohodnotné vzťahy. Tu sú niektoré dôležité bariéry, na ktoré sa oplatí myslieť!

ANKETA
Stanovujete si osobné hranice?

Aj vám sa často stáva, že by ste sa pre druhých rozdali a tak nejako zabúdate na seba? Ak ste odpovedali áno, ste tu správne. Zabúdate totižto na svoje súkromné hranice. Je priam nevyhnutné si ich v dnešnej dobe vymedziť. Ak tak totižto neurobíte, môže vás to dramaticky ovplyvniť.  Druhý nebudú poznať vašu hodnotu, nebudú rešpektovať vaše predstavy a nikto si vás nebude dostatočne vážiť. A do takéhoto štádia určite nechcete dospieť. Radšej preto zbystrite a pracujte na tom, aby ste si v živote vyhradili práve tieto dôležité body.

Sociálne hranice sú základ

Začnime tými základnými. Sociálne hranice. Predstavujú spoločnosť a ľudí, ktorých vpustíte do svojho života a s ktorými sa budete stretávať. Nie nadarmo sa hovorí, že nás formujú ľudia, s ktorými trávime najviac času. Dávajte si na pozor, komu svoje vzácne momenty venujete. Určte si hranice koho do svojej osobnej zóny nevpustíte a kto tam naopak patrí. Zrovnajte si hodnoty, ktoré si chcete do života priniesť. Podľa nich jednoducho vyselektujete sociálnu sféru. Možno to znie komplikovane, ale ak sa vám to podarí, máte vyhraté!

Nezabúdajte na súkromný čas

Čas strávený v príjemnej spoločnosti je dôležitý, avšak rovnako významné sú aj hodiny osamote. Nezabúdajte preto na vyhradenie súkromných hraníc. Je naozaj podstatné tráviť čas výhradne sám so sebou a spoznávať sa aj v intímnych momentoch.  Tieto chvíle slúžia na nazbieranie energie a sily. Zamyslite sa nad tým, koľko času  pre seba potrebujete. Následne skúste vymedziť aj tieto, takzvané osobné hranice.

Pozor na emócie

Tento bod je neuveriteľne dôležitý, nikdy ho preto nepodceňujte. Sú ním emočné hranice. Pod týmto pojmom rozumieme prácu s akýmikoľvek pocitmi v spolupráci s inými osobami. Do akej miery druhého človeka počúvate, ako veľmi prežívate jeho trápenia, ako intenzívne ho podporujete. Nezabúdajte na to, že v nijakom prípade nemôžete pomáhať druhým na úkor seba! Nie je v poriadku pomáhať priateľovi, ak tým seba skôr trápite ako tešíte. Vždy si preto vopred stanovte aj emočné body, za ktoré v žiadnom prípade nezasahujte. Môže to byť skutočne nebezpečné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 01:27