Pri začiatkoch komunikácie vsaďte na overené rady.Dreamstime
StoryEditor

Nebojte sa prelomiť komunikačné ľady. Takto rozprúdite akúkoľvek debatu

12.07.2024, 10:00
Životný štýl

Poznáte to, s niekým sa komunikácia nadväzuje úplne prirodzene a s iným to je doslova za trest. Keď druhú osobu nepoznáte, nie vždy je jednoduché nadviazať spoločnú debatu. Trápne ticho zažil už každý z nás. A niet pochýb o tom, že znova ho pocítiť určite nechceme. Aj keď takáto komunikácia môže byť výzvou, jej zvládnutie nie je nemožné. Poznáme niekoľko overených rád, ako rozprúdiť konverzáciu aj v pri tých najmenej komunikatívnych osobách.

Poklebetiť s kamarátkou na káve je jednoduché. Avšak komunikovať s niekým, o kom nič netušíte a vôbec neviete ako začať, je o niečo horšie. Rovnako potrápiť môžu aj ľudia, ktorých síce poznáte, ale sú nadmerne uzavretí a boja sa čo i len vydať hláska. Netreba sa ale vzdávať hneď na začiatku. Hovoríme o situáciách ako prvé rande, pohovor, rozhovor na zastávke či stretnutie s kamarátkou z minulosti. Možností je nespočetné množstvo. Ak vám na vašej debate záleží, určite sa nájde cesta. A nemusí byť ani taká komplikovaná.

Čo tak byť v koži bádateľa?

V prvom rade sa zaujímajte. Keď človeka nepoznáte, nikto od vás neočakáva, že o ňom viete všetko. Je úplne prirodzené, že netušíte aký má aktuálne život alebo čo rád robí vo voľnom čase. Ak vás to ale úprimne zaujíma, nebojte sa na to spýtať. Klaďte otázky a nehabnite sa za to, že ste zvedaví. Premyslite si, aké otázky by bolo vhodné položiť. Predstavte si, že ste bádateľ, ktorý sa chce dozvedieť čo najviac informácií. Tak jednoducho musí zapojiť všemožnú kreativitu, aby sa k niečo dopracoval. Ak aj vy zvolíte túto stratégiu, o niekoľko otázok s človekom ktorého nepoznáte, máte postarané.

Na druhej strane však poskytnite aj vášmu spoločníkovi priestor na otázky. Nezavaľte ho v troch minútach stovkami viet, to by ani vám nebolo príjemné. Snažte sa nájsť zlatú strednú cestu. Tou nikdy nič nepokazíte.

Zistite, čo ho baví

Vsaďte na spoločné záujmy. Aj keď zo začiatku bude možno ťažké na nejaké prísť, po chvíli sa to zaručene podarí. Informujte sa čo má daná osoba rada, alebo ako najradšej trávi svoj voľný čas. Ak sa aspoň v jednej z aktivít zhodnete, máte vyhraté. Minimálne o istú čas vašej nadchádzajúcej komunikácie je bezchybne postarané.

Pokojne hovorte aj o sebe, aké veci v živote napĺňajú vás. Ak je váš komunikačný partner aspoň trochu snaživý, chytí sa. A ak nie, nezúfajte. Myslite aj na to, že si prosto nemôžeme sadnúť so všetkými.

Vsaďte na jednoduchosť

Hovorí sa, že začať hovoriť o tom, aké je počasie je celkom trápne. Avšak niekedy sa to môže hodiť. Ďalšou užitočnou radou je to, aby ste sa rozprávali o pomerne jednoduchých veciach. Medzi ne patrí aj počasie, aktuálne obdobie, možno blížiace sa sviatky či prázdniny. O takýchto základoch má prehľad každý a nič tým nepokazíte. Nebojte sa načrtnúť ani aktuálne témy, ktoré hýbu spoločnosťou. Avšak v tomto prípade buďte opatrní. Nepúšťajte sa do nijakých politických ani filozofických debát. To si radšej nechajte pre dôverných priateľov alebo pre rodinu. Nikdy totižto neviete, na koho narazíte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. október 2024 08:12